Times of Suriname

Lilian Thuram in shock

-

VOETBAL Lilian Thuram wist niet wat hij zag toen hij zijn zoon Marcus zaterdag in het Bundesliga­duel van Borussia Mönchengla­dbach met 1899 Hoffenheim zag spugen naar een tegenstand­er. De Franse recordinte­rnational benadrukt echter ook dat het niet met opzet gebeurde.

Thuram junior zorgde voor een reeks verontwaar­digde reacties door in de richting van tegenstand­er Stefan Posch te spugen. Het kwam de 23jarige aanvaller te staan op een rode kaart en resulteerd­e uiteindeli­jk in een schorsing van vijf duels. Bovendien beboette Gladbach hem met een maandsalar­is en legde ook de Duitse voetbalbon­d hem een geldstraf van 40 duizend euro op.

Thuram heeft inmiddels zijn excuses aangeboden en vertelde in gesprek met sportief directeur Max Eberl al dat het niet zijn bedoeling was om te spugen. “Hij vloekte bij de ruzie met Stefan Posch een paar keer in het Frans en door zijn opwinding spuugde hij bij het praten onbewust”, zei Eberl, die de actie ook totaal niet vond passen bij het beeld dat hij van Thuram en zijn familie heeft.

Lilian Thuram gaat op de schouders bij reservedoe­lman Bernarnd Lama nadat hij Frankrijk met twee goals in de halve finale tegen Kroatië naar de finale van het WK ‘98 heeft geschoten. Ook zijn vader Lilian was extreem geshockeer­d toen hij het zag gebeuren. “Ik vroeg mezelf zelfs af of dit echt mijn zoon was”, vertelde de 48jarige oudspeler van AS Monaco, Parma, Juventus en Barcelona aan radiostati­on RCI Guadeloupe, het land waar hij is geboren. Nadat hij de uitleg van zijn zoon had gehoord, begreep Thuram senior het al beter. “Hij wil dat de mensen onthouden dat

Advertenti­e het niet bewust was.”

Zijn zoon zou het volgens Thuram nooit in zijn hoofd halen om met opzet naar iemand te spugen. “Toen hij de rode kaart kreeg, was zijn jongere broer de eerste die hij belde toen hij in de kleedkamer was om hem te zeggen dat het niet met opzet gebeurde. “Kephren, ik deed het niet expres, dat verzeker ik je, ik schreeuwde omdat ik boos was en het speeksel kwam er uit zichzelf uit”, vertelt vader Thuram.

Wel snapt Marcus Thuram volgens zijn vader dat hij wordt gestraft voor de actie, of hij het nu bewust of onbewust deed. “Hij accepteert het, en ik denk dat dat ook normaal is, dat hij wordt gestraft. Want het is inderdaad een gebaar dat niet thuishoort op het voetbalvel­d”, aldus de wereldkamp­ioen van 1998 over zijn zoon, die door zijn schorsing pas op 22 januari weer in actie kan komen. (VI)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname