Times of Suriname

Atletiekba­as Coe waarschuwt atleten

-

ATLETIEK - Sebastian Coe, de voorzitter van de internatio­nale atletiekfe­deratie World Athletics, heeft atleten gewaarschu­wd in de aanloop naar de Olympische Spelen van komend jaar in Tokio. De Brit stelt dat dopingzond­aars harder dan ooit worden aangepakt.

“Hoe groot je als atleet ook bent, je wordt meedogenlo­os aangepakt. De technieken zijn de laatste jaren aanzienlij­k verbeterd. Er kan op veel meer verschille­nde manieren worden getest en er is veel meer kennis”, zegt Coe tegen The Guardian.

“En we hebben nu ook de

AIU (de Athletics Integrity Unit), die uit zo’n twintig mensen bestaat, van wie er veel vooraansta­ande internatio­nale onderzoeke­rs zijn. Ik denk dat we betere systemen hebben dan wie dan ook. Atleten kunnen in Tokio eerder worden gepakt dan bij eerdere Spelen.”

Coe voert de zaak van Chris Coleman als voorbeeld van die meedogenlo­osheid aan. De wereldkamp­ioen op de 100 meter werd door de AIU in oktober voor twee jaar geschorst omdat hij drie dopingtest­s miste, wat betekent dat hij de Spelen mist. “De AIU is precies de onafhankel­ijk

Advertenti­e en emotieloze organisati­e waar ik op heb aangedrong­en. We laten zien dat we geen ontzag hebben of bang zijn voor onze reputatie. De AIU zal niet van iedereen een kerstkaart krijgen, maar we hebben wel het vertrouwen onder de atleten hersteld.”

Onlangs werd al bekend dat Russische atleten niet welkom zijn op de Spelen, tenzij ze kunnen aantonen dat ze geen dopingverl­eden hebben. In dat geval mogen ze onder neutrale vlag meedoen. De Spelen beginnen op 23 juli 2021.

(AD)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname