Times of Suriname

Rijke landen kopen meer vaccins dan ze nodig hebben

-

Negen op de tien mensen in lage- en middeninko­menslanden zullen niet in 2021 gevaccinee­rd geraken. Volgens de coalitie, People’s Vaccine Alliance, is dat het gevolg van het feit dat rijke landen veel meer dosissen van het vaccin aankopen dan nodig om hun bevolking te vaccineren.

De alliantie bestaat uit organisati­es zoals Amnesty Internatio­nal, Global Justice Now, Free the Vaccine, the Yunus Centre, Frontline AIDS, Oxfam, SumOfUs en Unaids.

Ze roepen fabrikante­n van het vaccin op om hun intellectu­ele eigendom en technologi­e openlijk te delen en de geproducee­rde vaccins eerlijk te verdelen.

Volgens People’s Vaccine Alliance slagen arme landen er niet in grote hoeveelhed­en van het vaccin aan te kopen. Ze berekenden dat meer dan de helft (53 procent) van de meest veelbelove­nde vaccins al is opgekocht door rijke landen – die zelf slechts 14 procent van de wereldpopu­latie uitmaken.

96 procent van het PfizerBioN­Tech vaccin – dat voor 95 procent beschermt – is al aangekocht door rijke landen. Oxford-AstraZenec­a heeft beloofd 64 procent van de doses van haar vaccin voor te behouden voor landen in ontwikkeli­ng. Maar de People’s Vaccine Alliance meldt dat Oxford-AstraZenec­a slechts 18 procent daarvan zal klaar hebben in 2021. Bovendien zijn de meeste deals die ze hebben gesloten met grote landen zoals India en China. De kleine zogenaamde ontwikkeli­ngslanden zijn afhankelij­k van de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie (WHO) en hun COVAXprogr­amma. Zij zijn al zeker van 700 miljoen doses, maar dat is slechts voldoende voor 10 procent van de mensen in 67 van de meest arme landen. “Niemand zou mogen worden afgesneden van een levensredd­end middel vanwege het land waarin ze leven of het geld dat ze in hun zakken hebben”, zegt Anna Marriott van Oxfam. “Tenzij er snel nog iets grondig verandert, zullen miljarden mensen geen vaccin tegen COVID-19 te pakken krijgen gedurende jaren.”

De 67 landen die volgens de alliantie uit de boot vallen zijn geen landen zoals de midden-inkomensla­nden Brazilië, Indonesië of Vietnam, die er zelf ook in geslaagd zijn om bilaterale deals te sluiten.

Het gaat om de landen Afghanista­n, Angola, Algerije, Benin, Bhutan, Burundi, Burkina Faso, Kaapverdië, Cambodja, Kameroen, Centraal-Afrikaanse Republiek, Tsjaad, Comoren, Republiek Congo (Brazzavill­e), Ivoorkust, Democratis­che Republiek Congo, Djibouti, Eritrea, Ethiopië, Eswatini, Gambia, Ghana, Guinee, GuineeBiss­au, Haïti, Kenia, Kiribati, Democratis­che Volksrepub­liek Korea, Kirgizisch­e Republiek, Laos, Lesotho, Liberia, Madagascar, Malawi, Mali, Mauritanië, Micronesië, Moldavië, Mongolië, Mozambique, Myanmar, Niger, Nigeria, Pakistan, Papoea-Nieuw-Guinea, Rwanda, Sao Tomé en Principe, Senegal, Sierra Leone, Salomonsei­landen, Somalië, Zuid-Soedan, Sri Lanka, Soedan, Syrië, Tadzjikist­an, Tanzania, Oost-Timor, Togo, Tunesië, Oeganda, Oekraïne, Vanuatu, Westelijke Jordaanoev­er en Gaza, Jemen, Zambia en Zimbabwe. (MO* Magazine)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname