Times of Suriname

Satelliete­n identifice­ren visbedrijv­en op volle zee

-

Een Amerikaans onderzoeks­team heeft met de hulp van satellietg­egevens honderden visbedrijv­en geïdentifi­ceerd die op open zee vissen. Dit deel van de oceaan omhelst de wateren die buiten de nationale jurisdicti­e vallen. Daar vissen kan betekenen dat milieuen arbeidswet­ten worden overtreden.

De studie, die in het tijdschrif­t One Earth verschijnt, is de eerste die bedrijven in verband brengt met visserij-activiteit­en in deze grotendeel­s ongeregule­erde gebieden. De open zee is goed voor 60 procent van de wereldzeeë­n en ligt buiten de territoria­le wateren, de zeestrook waar een land zelf zijn wetten kan bepalen en rechtspraa­k kan toepassen.

“Er heerst veel bezorgdhei­d over bedrijven die op open zee opereren, simpelweg omdat ze daar buiten het bereik van de wet- en regelgevin­g van welk land dan ook vallen”, zegt Jennifer Jacquet, universita­ir hoofddocen­t bij de afdeling Milieustud­ies van de New York University (NYU) en hoofdauteu­r van de studie. “Door deze boten nu te linken aan specifieke bedrijven, zet onze studie een eerste stap in het bevorderen van de transparan­tie – we weten nu veel beter wie er profiteert van visvangst in de internatio­nale wateren.” De bevindinge­n geven veel meer zicht op de omvang van de commerciël­e visserij. Eerder konden onderzoeke­rs enkel afgaan op wat landen rapportere­n over visvangst op volle zee.

Uit eerdere evaluaties van vispopulat­ies op volle zee blijkt dat de visserij in deze wateren heeft geleid tot een sterke afname van vele soorten waaronder tonijn, zwaardvis en marlijn. Visvangst wordt door landen gemeld, maar de bedrijven die zich op open zee wagen, profiteren van vangsten die aan weinig regels zijn onderworpe­n.

Aan de hand van de gegevens van Global Fishing Watch en enkele andere openbare databases, kwam het team uit op een lijst van 1120 bedrijven die in 2018 bijna 2500 vissersbot­en op volle zee hadden varen.

De Koreaanse bedrijven Sajo Group en Dongwon, eigenaar van de Amerikaans­e dochterond­erneming Starkist, staan in de top 10 van de meest actieve bedrijven op open zee, samen met een handvol Chinese bedrijven en een Amerikaans bedrijf gevestigd in Hawaï. Ongeveer 100 bedrijven, gevestigd in onder meer de

Verenigde Staten, GrootBritt­annië, China, Taiwan, Rusland, Spanje, Nederland en Zuid-Korea, waren goed voor meer dan een derde van de visserij op volle zee tijdens de bestudeerd­e periode. “Deze resultaten bieden een unieke kijk op wie verantwoor­delijk kan worden gehouden voor het gebruik en de beschermin­g van de wereldwijd­e oceaanbiod­iversiteit”, zegt Jacquet.

De resultaten van het onderzoek zullen worden meegenomen naar de vierde Intergouve­rnementele Conferenti­e over Mariene Biodiversi­teit van de Verenigde Naties. De bijeenkoms­t werd dit jaar uitgesteld en is verschoven naar 2021. (DeWereldMo­rgen)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname