Times of Suriname

Eén historicus vult virtueel het joodse gat op in de Iraakse geschieden­is

-

“Het voelt als mijn verantwoor­delijkheid om het joodse verleden van Mosoel te herontdekk­en, om het terug te geven aan de stad”, zegt Omar Mohammed. De historicus verzamelt de orale historie van nog levende joden uit Iraks tweede stad, maar ook documenten over hun sociale en economisch­e situatie, hun aantallen en namen. Alles samen moet dat het Virtuele Museum van de Memorie van Mosoel gaan vormen. Mohammed is beter bekend als Mosul Eye, de blogger die tijdens de IS-overheersi­ng de wereld stiekem op de hoogte hield van de IS-misdaden in zijn woonplaats Mosoel. Die bezetting was het indirecte gevolg van een ‘gat’ in Mosoels geschieden­is, zegt hij. “In de jaren vijftig was er een bloedbad. Nationalis­ten en communiste­n vermoordde­n elkaar in de straten. Dit werd nadien slecht en partijdig vastgelegd, waardoor dezelfde criminelen later leiders en helden werden. Het bepaalde het politieke spectrum van Mosoel.”

Mohammeds blog tijdens de IS-bezetting moest een herhaling daarvan voorkomen. “Zodat toekomstig­e generaties van Mosoeli’s niet dezelfde gaten in de geschieden­is zouden aantreffen als ik.” Ook de Joodse geschieden­is van de stad kent gaten. Dat ontdekte Mohammed toen hij na de bevrijding rondliep in de ruïne van de Sassoonsyn­agoge in Mosoel. Hij wist er nauwelijks iets van en besloot haar te onderzoeke­n.

Vandaag

studeert

Omar

Mohammed in Europa, omdat hij zijn stad om veiligheid­sredenen moest verlaten. Hier ging hij op zoek naar documenten van Ottomaanse, Franse en Britse herkomst die hij aantrof in vergeten hoekjes van archieven. Daarnaast interviewt hij via Zoom oudere, joodse ex-stadgenote­n die nu in Israël, de Verenigde Staten en Europa wonen. Hun leeftijd maakt dat er haast bij zijn werk is.

In de jaren 1940 begonnen Iraakse joden te vertrekken door discrimini­atie en vervolging. Tot dan telde Irak zo’n 150 duizend Joodse inwoners. Een pro-naziregime in Bagdad, een pogrom in de joodse wijk van Bagdad en de oprichting van de staat Israël in 1948 speelden een grote rol bij het groeiend antisemiti­sme.

In het begin van de jaren 1950 vertrok tweederde van de joden door een speciale wet. Die maakte dat ze hun Iraakse nationalit­eit inleverden en hun bezittinge­n moesten achterlate­n. De joodse wijken vervielen en het joodse verleden raakte vergeten. Er zijn nu geen joden meer in Irak, op een kleine groep in Bagdad na. Die verschuilt zich achter een christelij­ke identiteit.

Dat stemt ook Edwin Shuker (65) triest. Hij is een van de vele oudere joodse Irakezen die Mohammed sprak voor zijn project. Tot zijn zestiende woonde Shuker in de Iraakse hoofdstad Bagdad. Met 100 duizend leden vormden zij een veel grotere Joodse gemeenscha­p dan de 15 duizend in Mosoel.

Na de uittocht keerde de rust terug. Samen met zo’n 50 duizend anderen bleven zijn welgesteld­e ouders in Bagdad wonen.

Shuker vertelt over een jeugd waarin er geen verschil was tussen de geloofsgro­epen. “Ik speelde met kinderen van alle geloofsove­rtuigingen.” In het publieke leven was alles gemengd. “We gingen met moslims om, werkten met hen, gingen naar hun winkels en droegen dezelfde kleding. We spraken zoals zij.”

(MO* Magazine)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname