Times of Suriname

Hofpreside­nt: “Wees bovenal mens”

-

PARAMARIBO – “Wees in de hele route bovenal mens, want dat bent u! Realiseert u zich dat met dezelfde maat waarmee u meet, u ook gemeten zal worden. Wees krachtig in optreden, doch bedachtzaa­m in de wijze waarop. Rechtspraa­k kent geen ivoren toren.” Met deze woorden sprak de president van het Hof van Justitie, Iwan Rasoelbaks, bij de installati­e van de leden van het hof zijn collega-rechters toe.

Rasoelbaks zegt verder dat hij verwacht dat zijn collega’s hun pad zullen vervolgen op de ingeslagen weg die heeft geleid tot hun promotie. “De samenlevin­g en het hof rekenen op uw ervaring en kunde; op uw snelle, doordachte, onpartijdi­ge en weloverwog­en beslissing­en, zoals we van jullie gewend zijn. Het hof zoekt geen rechters en leidt ze ook niet op om alleen de wet toe te passen of om alleen te moralisere­n over de feiten of omstandigh­eden of een rechter die alleen pragmatisc­he oplossinge­n brengt. Dit zou geen recht doen aan het recht en de feiten. Het hof zoekt rechters die een derde van alle drie van deze eigenschap­pen in zich bergen, dan mogen we bogen op een goede en evenwichti­ge rechtsontw­ikkeling. Dit is gevonden in u en daar is het hof trots op.”

Rasoelbaks feliciteer­de de rechtsstaa­t Suriname met de verstevigi­ng van deze poot van de trias politica met de installati­e van een president, vijf leden van het hof en zes nieuwe voltijdse leden en plaatsverv­angers die erbij zijn gekomen. “De huidige situatie is dat leden van het hof organisato­rische en bestuurlij­ke ondersteun­ing verlenen aan de president van het hof voor aangelegen­heden van die sectoren die onderverde­eld zijn in units. Het hof heeft daarom als voorloper een zevental units en een management­team Hof van Justitie ingesteld, bestaande uit de president en drie seniorrech­ters, bijgestaan door de interim-directeur van het hof”.

De focus zal volgens Rasoelbaks de komende tijd daarom liggen bij het omzetten van de rechterlij­ke organisati­e in een zelfstandi­g bestuursor­gaan, althans een rechtspers­oon sui generis met goed gestroomli­jnde organisato­rische en procesgeri­chte structuren. “Dit zal mijn voortgezet­te missie zijn als president van het hof. De vicepresid­enten zullen zich in het bijzonder toeleggen op de organisati­e van de rechterlij­ke werkzaamhe­den binnen de respectiev­e sectoren en units, geflankeer­d door beleidsond­erdelen vanuit het bestuur van het hof.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname