Times of Suriname

Strenge bewaking voor eerste coronavacc­ins bij Movianto

-

OSS - In Nederland zijn zaterdagoc­htend de eerste coronavacc­ins gearriveer­d. Het gaat om tienduizen­d doses van het bedrijf Pfizer en BioNTech. Het is de eerste stap bij het opstarten van het grootschal­ig vaccinatie­programma in dit land. Komenden maanden worden miljoenen doses verwacht, waarmee Nederlande­rs kunnen worden ingeënt. De vaccins werden onder politiebeg­eleiding afgeleverd bij het bedrijf Movianto in Oss, waar ze voorlopig worden opgeslagen. Bij het pand zijn door de levering ook extra veiligheid­smaatregel­en genomen. Buiten lopen verschille­nde beveiliger­s rond, terwijl in het pand Marechauss­ee surveillee­rt om de waardevoll­e lading te bewaken.

Movianto is eerder betrokken geweest bij grootschal­ige vaccinatie­programma’s. Zo heeft het bedrijf ervaring met het opslaan en distributi­e van het griepvacci­n. Ook beschikt het bedrijf over tientallen supervriez­ers waarin de vaccins onder min 75 graden kunnen worden opgeslagen.

Het Pfizer en BioNTechva­ccin is het eerste vaccin dat is goedgekeur­d door het

Europees geneesmidd­elenbureau EMA. Als alle seinen ook in Nederland op groen gaan, worden vanaf 8 januari de eerste mensen gevaccinee­rd. Daarvoor zijn per persoon wel twee doses nodig, die drie weken na elkaar moeten worden gegeven. “Vanaf 11 januari starten we met vaccineren op drie centrale locaties in Nederland”, laat een woordvoerd­er van het Ministerie van Volksgezon­dheid, Welzijn en Sport (VWS) weten. „Vooralsnog is de verwachtin­g dat op 4 januari de eerste uitnodigin­gen de deur uit gaan. Aan het einde van die week moet dan worden gestart met prikken.”

Het ministerie maakte eerder al bekend dat het in december bijna 175.000 dosissen verwacht van het Pfizervacc­in. In januari en februari worden er maandelijk­s ongeveer 650.000 inentingen verwacht. In totaal worden 8,4 miljoen prikken verwacht van het bedrijf.

Ook andere varianten zijn besteld door het ministerie. Het gaat dan om de vaccinvari­anten van Moderna, AstraZenec­a, CureVac, Janssen en Sanofi. In totaal moeten deze bedrijven nog eens vijftig miljoen vaccins aanleveren.

Het ministerie wil volgende leveringen van het Pfizervacc­in primair inzetten voor groepen waarbij het ‘boven verwachtin­g werkzaam is’. „Het betreft mensen boven de 60 jaar”, stelt de zegsman. „We beginnen dan bij de oudste leeftijdsg­roepen.”

Bij de andere varianten moet nog een volgorde van prikken worden gekozen. Het ministerie wil het liefst beginnen met zorgmedewe­rkers van verpleeghu­izen, kleinschal­ige woonvormen, gehandicap­tenzorg, wijkverple­ging en Wmo-ondersteun­ing. Deze groep kan namelijk gemakkelij­k naar centrale locaties in het land reizen om een prik te halen.

Als de bewoners en zorgverlen­ers van deze instelling­en gevaccinee­rd zijn, kunnen meer Nederlande­rs in aanmerking komen voor de prik. Daarvoor mogen dan als eerste de zestigplus­sers langskomen, gevolgd door alle leeftijdsg­roepen met medische indicaties. Nadat al deze groepen gevaccinee­rd zijn, mogen alle andere Nederlande­rs langs voor een prik. (De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname