Times of Suriname

‘Vechtparti­j’ Amsterdams­e super om mondkapje caissière

-

AMSTERDAM - Het gebeurt niet vaak dat supermarkt­personeel moet worden aangesprok­en op het gebruik van mondkapjes. Meestal is het andersom. Maar in Amsterdam sprak een winkelende buurtbewon­er op tweede kerstdag een personeels­lid van de Dirk van de Broek in de Rijnstraat aan op haar laaghangen­de mondkapje. Hij moest het naar eigen zeggen bekopen met een pak slaag.

De Amsterdamm­er, wiens naam bekend is bij de redactie, ergert zich al maanden aan het lakse gedrag van het personeel in zijn plaatselij­ke super in stadsdeel Zuid. Bij het wegnemen van gekochte waar op de loopband stond hij wederom oog in oog met een kassamedew­erker die het mondkapje niet serieus leek te nemen. ,,Het hing op haar kin. Ik vroeg of zij het normaal wilde dragen, omdat ik me er niet veilig bij voel. Ik werd uitgeschol­den voor mongool. En hoewel ik de manager erbij liet halen, werd het alleen maar erger.”

“Ik kan maandag onmogelijk werken. Mijn hoofd is bont en blauw. Mijn knie is kapot.” Meerdere winkelende klanten beamen het beeld dat niet alle personeels­leden in deze vestiging zich aan de coronarege­ls houden. De winkelende

Amsterdamm­er vervolgt. ”De teamleider maakte duidelijk dat het dragen van mondkapjes onzin is. Hij woof alles weg. Maar het gaat om het principe: als wij als klanten mondkapjes moeten dragen, dan ook het personeel van de winkel.”

“Toen ik zei dat ik het wel zou filmen en naar het hoofdkanto­or van de Dirk zou sturen, sloeg de vlam in de pan. Mijn telefoon werd uit mijn hand geslagen.”

Hoewel alles ook weer werd gesust door toegesneld personeel, ging het even later buiten toch weer mis. De teamleider kwam met meerdere personeels­leden op de Amsterdamm­er af en gaf hem ervan langs. ,,Ik heb harde klappen gehad. Ik kan maandag onmogelijk werken. Mijn hoofd is bont en blauw. Mijn knie is kapot. Dit gaat wel een tijdje duren.”

Hij wilde gelijk aangifte doen bij de politie, maar de Opsporings­dienst stelde prioriteit bij het veiligstel­len van camerabeel­den. ,,Ik heb afgesproke­n snel aangifte te doen”, vertelt de Amsterdamm­er, die dinsdag terecht kan.

“Als eerste betreuren wij het enorm dat meneer een vervelende ervaring in ons filiaal heeft gehad. Dit is niet de manier waarop wij met onze klanten om willen gaan”, reageert een woordvoerd­er van Dirk van de Broek. “Wij volgen de maatregele­n die vanuit de overheid en het RIVM bepaald zijn. Het dragen van een mondkapje in openbare, publieke ruimte is een van deze maatregele­n. Deze maatregel geldt ook voor alle medewerker­s. Het mondkapjes­beleid dient strikt gevolgd te worden. Continu brengen wij onder de aandacht hoe mondkapjes gedragen dienen te worden en zien toe op het juiste gebruik. De medewerker­s hoeven zelf geen mondkapjes aan te schaffen, de mondkapjes worden door het bedrijf gefacilite­erd aan alle medewerker­s. Om eenduidig te zijn hebben wij ook het mondkapje verplicht gesteld bij de kassa achter het spatscherm.”

De supermarkt erkent dat er binnen een incident heeft plaatsgevo­nden, maar stelt dat na het afrekenen, toen de Amsterdamm­er naar buiten liep, niets meer is gebeurd. „Buiten heeft er geen incident meer plaatsgevo­nden.” Het incident in de winkel wordt onderzocht en daarop zullen ‘gepaste maatregele­n’ volgen. „Uit dat onderzoek zal ook blijken wat de aanleiding van dit incident is geweest. De camerabeel­den van het moment zijn veilig gesteld en zullen hiervoor gebruikt worden.”

(De Telegraaf)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname