Times of Suriname

Water staat Britten aan lippen, 1300 families huis uit

- Een man fietst door Bedfort, waar het ergste nog moet komen. (Foto: De Telegraaf)

ENGELAND - Meer dan 1.300 gezinnen in het oosten van Engeland moesten deze zaterdag hun woning verlaten en duizenden andere inwoners van het graafschap Bedfordshi­re worden gevraagd uit voorzorg elders onderdak te vinden.

Gevreesd wordt dat de rivier Great Ouse buiten haar oevers treedt, met overstromi­ngen tot gevolg. Ook in andere delen van Groot-Brittannië waarschuwd­en de autoriteit­en voor de gevolgen van storm Bella. Die zorgde op tweede kerstdag al voor felle buien en hevige regenval waardoor de rivier Great Ouse buiten de oevers trad. It’s a wet Christmas, kopte de Daily Mail.

Terwijl de Britten hun huizen verlaten, overstroom­den velden en wegen in onder meer het plaatsje Bedford. Zo moest een vrouw binnen een uur de spullen van haar vader veiligstel­len voordat de rivier ‘door de muren heen kwam’. De 38-jarige Clare Devany moest alle tafels en stoelen naar de eerste verdieping brengen en zocht haar heil in een hotel. “Je loopt rond en denkt: oké, wat gaan we opofferen? We hebben administra­tie, foto’s en alle herinnerin­gen van de kinderen omhoog gebracht. Alleen de keuken hebben we geen tijd voor gehad.”

Toen de politie bij haar langskwam, en vertelde dat ze spoedig moest vertrekken, vertelden de agenten dat ‘corona nu geen rol speelt’. “Toen begon ik me zorgen te maken.”

Zaterdagna­cht dreigde Bella het hardst toe te slaan. De Britten hielden hun hart vast, maar dankzij de evacuaties zou grote schade moeten uitblijven.

Een gezellige kerst viel voor de families echter in het water. “We wisten dat een aantal mensen hun kerst geruïneerd zou worden”, zegt regionale politicus Joe Harris van Cotswold. “We steunen hen.” Zijn collega Andrew Doherty bedankte ‘alle medewerker­s die gedurende eerste en tweede kerstdag bezigwaren met zandzakken plaatsen’.

(De Telegraaf)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname