Times of Suriname

Mensenrech­tenorganis­aties bezorgd over nieuwe Turkse antiterreu­rwet

-

TURKIJE - Het Turkse parlement heeft gisteren een wet aangenomen waarmee leden van organisati­es die worden onderzocht op beschuldig­ingen van terrorisme kunnen worden vervangen. Volgens mensenrech­tenorganis­aties, waaronder Amnesty Internatio­nal, kunnen zo de vrijheden van maatschapp­elijke organisati­es worden beperkt.

De wet staat de minister van Binnenland­se Zaken toe om leden van stichtinge­n, vereniging­en en andere groepering­en die worden onderzocht op beschuldig­ingen van terrorisme te vervangen.

Verder kan het ministerie van Binnenland­se Zaken onder de nieuwe wet een beroep doen op rechtbanke­n om onderzocht­e groepen op nonactief te zetten. Deze kunnen dan ook geen donaties ontvangen. Ook internatio­nale organisati­es zullen onder de wet vallen en dienoveree­nkomstig worden gestraft.

Begin deze week stelden zeven maatschapp­elijke organisati­es, waaronder Human Rights Associatio­n en Amnesty, een brandbrief op over de nieuwe wet. De organisati­es noemen de mogelijke beschuldig­ingen van terrorisme in Turkije arbitrair. “Gezien het feit dat duizenden maatschapp­elijke activisten, journalist­en, politici en leden van beroepsorg­anisaties worden onderzocht in het kader van de (antiterror­ismewet), lijdt het geen twijfel dat deze wet gericht zal zijn op bijna alle tegenstand­ers van het regime”, aldus de organisati­es.

De regering zegt dat de maatregele­n noodzakeli­jk zijn gezien de bedreiging­en van de veiligheid waarmee Turkije wordt geconfront­eerd.

Sinds de mislukte staatsgree­p in 2016 lopen er onderzoeke­n tegen honderddui­zenden mensen wegens beschuldig­ingen van terrorisme. De Turkse rechtbank veroordeel­de eind november 337 personen tot levenslang­e gevangenis­straffen voor de mislukte staatsgree­p. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname