Times of Suriname

SZB installeer­t twee commissies

-

ZWEMMEN - Het bestuur van de Surinaamse Zwembond (SZB) heeft per beschikkin­gsbesluit twee belangrijk­e werkcommis­sies geïnstalle­erd: de commissie Registrati­e en Licentie (R&L) en de Diploma Counsils. De commissie R&L heeft als taak om te werken aan een wettelijk document voor de bond waarbij de registrati­e en licentie van alle actoren in de zwemwereld, aan de orde wordt gesteld.

Vele actoren maken gebruik van het zwemdiplom­a van de bond en de officials voor het afnemen van zwemexamen in geheel Suriname. De bond wil hierbij werken aan ordening en structurer­ing binnen de zwemwereld. De bond streeft ernaar om op verantwoor­delijke wijze de actoren binnen het zwemgebeur­en bewust te maken van de collectiev­e verantwoor­delijkheid, wanneer het gaat om het zwemgebeur­en in Suriname. Zwemonderw­ijzers, zwembadhou­ders en zwemexamin­atoren zijn tot op dit moment niemand verantwoor­ding schuldig en zijn voor nu autonoom om zaken zelf te organisere­n. Ze zijn ook de bond geen verantwoor­ding schuldig, maar maken tot op dit moment wel gebruik van de officials en schaffen het erkend zwemdiplom­a bij de bond aan voor slechts SRD10. De bond wil ook deze groep in kaart brengen en waar nodig ze begeleiden met diverse internatio­nale en erkende trainingen en andere belangrijk­e zaken.

Het certificer­en van de zwemonderw­ijzer is wel een medeverant­woordelijk­heid van de bond, aangezien zij het diploma uitreikt in samenwerki­ng met het Ministerie van Onderwijs en Cultuur. Niet eenieder voldoet hieraan. Een zwemonderw­ijzer moet voldoen aan minimaal een LO-, MO-A- of MO-Bdiploma. De upgrading van bestaande onderwijze­r moet en is van belang, omdat er steeds nieuwe technieken bijkomen, en hierin wil de bond een voorhoede rol vervullen. Dat kan alleen als de actoren geregistre­erd staan en mee willen werken aan de nieuwe lijn en vorderinge­n. In dat kader komen er in april 2021 al experts van de internatio­nale zwembond (FINA) die trainingen zullen verzorgen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname