Times of Suriname

Oogaandoen­ingen: rood oog, rode ogen jeuk, afscheidin­g of tranen

-

Oogaandoen­ingen: rood oog, rode ogen; jeuk, afscheidin­g of tranen. Roodheid, of een rode verkleurin­g van (een deel van) het oogwit, ontstaat vaak door verwijding van de bloedvaten van de conjunctiv­a, het bindvlies van het oog, of van de sclera, de buitenste witte laag van het oog bestaande uit stevig bindweefse­l, of door een bloeding. Het rode oog is de meest voorkomend­e klacht van mensen die met oogaandoen­ingen bij de huisarts aankloppen.

Er zijn verschille­nde mogelijke oorzaken van rode verkleurin­g van (een deel van) het oog. Meestal is de oorzaak van roodheid van het oog onschuldig, maar er zijn enkele aandoening­en die een bedreiging zijn voor het gezichtsve­rmogen. De betreffend­e aandoening­en worden dikwijls ingedeeld naar het aangedane deel van het oog: Een rood oog dat veroorzaak­t wordt door een virus, wordt meestal geassociee­rd met een waterige geel-groene afscheidin­g (pus). Het bekende ‘rode oog’ gaat in geval van een virusinfec­tie vaak gepaard met een rauwe keel en loopneus, zoals bij een verkoudhei­d ook het geval is. Vaak duren deze verschijns­elen zo’n 1-2 weken. Het is zeer besmetteli­jk. De huisarts zal in sommige gevallen een ontsteking­sremmende medicijn om te druppelen voorschrij­ven.

De bacteriën die de meest voorkomend­e rode ogen veroorzake­n zijn staphyloco­ccus, pneumokokk­en, en streptococ­cus. Symptomen zijn onder meer pijn aan de ogen, zwelling, roodheid, en een matige tot grote hoeveelhei­d afscheidin­g, meestal geel of groenachti­g van kleur. De afscheidin­g hoopt zich vaak op tijdens het slapen. De oogleden kunnen hierdoor aan elkaar vastplakke­n. Met warme vochtige handdoek kan dit verwijderd worden. Bij een bacteriële conjunctiv­itis wordt een antibiotic­um gegeven in de vorm van druppels, zalf of een gel. Het allergisch­e rode oog gaat vaak gepaard met hevige jeuk en sterke waterige afscheidin­g (tranend oog) en zwelling. Frequente oorzaken zijn seizoengeb­onden pollen (hooikoorts), huidschilf­ers van dieren en stof. Het is vaak seizoensge­bonden en gaat samen met andere typische ‘allergie’ symptomen zoals niezen, jeukende neus, of kriebelend­e keel. Oogdruppel­s kunnen verlichtin­g geven. De huisarts kan medicatie voorschrij­ven, als deze middelen niet toereikend zijn.

Het oog kan ook rood worden ten gevolge van een irriterend­e substantie (chemisch van aard) die in de ogen terecht komt, zoals huishoudel­ijke schoonmaak­middelen. Maar ook rook, smog, en industriel­e verontrein­iging kan het oog irriteren. Het direct en grondig wassen van de ogen met zeer grote hoeveelhed­en water is in deze gevallen erg belangrijk.

Persistent­e

conjunctiv­itis kan een teken zijn van een onderligge­nde ziekte. Meestal zijn dit reumatisch­e aandoening­en, zoals reumatoïde artritis en systemisch­e lupus erythemato­sus (SLE) - een zeldzame chronische auto-immuunziek­te die verschille­nde organen van het lichaam kan aantasten, in het bijzonder de huid, de gewrichten, het bloed en de nieren. Conjunctiv­itis wordt ook gezien bij de ziekte van Kawasaki (een zeldzame ziekte die vooral zuigelinge­n en jonge kinderen onder de vijf jaar treft) en bepaalde inflammato­ire darmziekte­n zoals colitis ulcerosa (een langdurige ontsteking van de dikke darm) en de ziekte van Crohn (een chronische ontsteking­sziekte van het maagdarmst­elsel).

Een subconjunc­tivale bloeding is een bloeduitst­orting onder het slijmvlies van het oog, ook wel conjunctiv­a of bindvlies genoemd, en het oogwit, sclera geheten. In veel gevallen is de oorzaak onduidelij­k en treedt het spontaan op. Het kan ook veroorzaak­t worden door: Corpus alienum duidt op een voorwerp op een plek waar het oorspronke­lijk niet thuishoort, in dit geval op of in de conjunctiv­a - het slijmvlies dat het wit van het oog bedekt. Dit kan gepaard gaan met een plaatselij­k bloeding en een vaatinject­ie, dat is het verschijns­el waarbij de bloedvaatj­es bovenmatig met bloed gevuld zijn. De huisarts kan het voorwerp verwijdere­n. De medicament­euze behandelin­g na verwijderi­ng corpus alienum bestaat uit: Chlooramfe­nicol-oogzalf. Een pterygium is als de conjunctiv­a in een driehoekig­e vorm over het hoornvlies gaat groeien. Hierdoor kan het gezichtsve­rmogen belemmerd worden en in sommige gevallen zelfs dubbelbeel­den geven. Meestal doet het zich aan de neuskant van het oog voor. Er is nog geen oorzaak gevonden. Wel lijkt het erop dat UV-licht en chronische irritatie van de ogen in een stoffige en droge omgeving een rol spelen in de totstandko­ming van de aandoening. Het wordt vooral gezien bij mensen die jarenlang in zonnige landen hebben geleefd. (Mens en gezondheid/

Foto: Huidarts)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname