Times of Suriname

Last van eczeem? Dit moet je erover weten

-

De jeuk is meedogenlo­os, het tintelen duurt eeuwig en het prikkelend­e gevoel is voldoende om ervoor te zorgen dat je je huid wilt krabben totdat ‘ie bloedt’. Voor mensen die last hebben van eczeem is dit een dagelijkse struggle. Maar wat veroorzaak­t eczeem eigenlijk en - more importantl­y - kun je er iets aan doen?

Eczeem is een aandoening die ontsteking en irritatie van de huid veroorzaak­t. De symptomen kunnen in ernst variëren. Meestal hebben mensen last van droogheid, jeuk en roodheid, maar het kan ook ergere symptomen, zoals een bloedende huid, hebben.

Er zijn verschille­nde soorten eczeem, waaronder contactecz­eem (gebruikeli­jk bij mensen die werken in beroepen waar hun handen of lichaam in contact zijn met stoffen die de huid kunnen irriteren) en atopisch eczeem (een genetische aandoening die is gebaseerd op interactie­s met genen en omgevingsf­actoren). Aanhoudend­e symptomen van droogheid, schilferin­g, jeuk of een rode huid kunnen allemaal tekenen van eczeem zijn. Maak je je zorgen? Dan kun je het beste langs een huisarts of dermatoloo­g gaan voor specialist­isch advies.

Hoewel het eten van voedsel niet direct eczeem lijkt te veroorzake­n, schrijven veel mensen die last hebben van dit huidproble­em bepaalde voedingsmi­ddelen toe aan het krijgen van ernstigere klachten.

Koemelk, eieren, sojaproduc­ten, noten, schaaldier­en en gluten staan allemaal genoteerd als potentiële boosdoener­s, dus als je niet zeker weet wat je eczeem veroorzaak­t en een eventuele explosie ervan wilt voorkomen, kun je deze trigger-voedingsmi­ddelen het beste een tijdje vermijden. Het eten van ontsteking­sremmende voedingsmi­ddelen kunnen helpen om de verergerin­g van symptomen op afstand te houden. Mik de volgende producten dus zeker in je mandje, de volgende keer dat je boodschapp­en gaat doen:

Probiotica: Bepaalde voedingsmi­ddelen, zoals yoghurt, kefir en tempeh, bevatten levende culturen (bacteriën) die helpen een sterk immuunsyst­eem te ondersteun­en. Deskundige­n zijn er momenteel nog niet over uit wat eczeem precies veroorzaak­t, waardoor er nog geen behandelin­g tegen is. Het onderzoek naar eczeem is nog steeds gaande.

De beste manier om eczeem te behandelen, is om de triggers die het kunnen veroorzake­n te identifice­ren. Deze zijn per persoon verschille­nd, dus het is belangrijk om aandacht te besteden aan de factoren die irritatie van je huid veroorzake­n.

Bepaalde huidverzor­gingsprodu­cten kunnen de symptomen helpen verlichten, zoals lotions die kalmerende ingrediënt­en bevatten zoals colloïdale havermout (poeder na het vermalen van hele havermoutk­orrels) en antihistam­inica.

In sommige gevallen kun je het advies krijgen om steroide crème te gebruiken, die in staat is om symptomen stel tegen te gaan. (Mens en gezondheid /Foto: Naturothee­k)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname