Times of Suriname

Handen extra reinigen tijdens hoogtijdag­en

-

PARAMARIBO - Tijdens de hoogtijdag­en is het belangrijk dat mensen extra hun handen reinigen. Dat geldt vooral voor voedselpro­ducenten. “Iedere keer wanneer ze de productier­uimte verlaten en daarin terugkomen, moeten ze hun handen desinfecte­ren. Om ervoor te zorgen dat ze hun klanten niet ziek maken”, luidt de oproep van voedseltec­hnoloog/ microbiolo­og Ricky Stutgard.

Stutgard stelt dat tijdens de kerstdagen sowieso extra is gekookt. Dat zal ook het geval zijn tijdens oud op nieuw. Hygiëne, zowel persoonlij­ke als algemene hygiëne, is van eminent belang. “En ik heb het vaak genoeg gezegd: de belangrijk­ste vorm van hygiene is handhygiën­e, omdat je met je handen ziektekiem­en van de ene plek naar de andere kan brengen. Stel, je raakt een besmette oppervlakt­e aan, je raakt rauw vlees dat salmonella heeft aan. Daarna ga je, zonder dat je je handen hebt gewassen, voedsel bereiden, zoals barbecuevl­ees aanraken. Daardoor vergroot je de kans op infecties en voedselver­giftiging.”

Degenen die deze levensmidd­elen klaarmaken, moeten er daarom voor zorgen dat ze hun handen in voldoende mate desinfecte­ren. Ook tijdens de bereiding tussendoor moeten ze hun handen reinigen en ervoor zorgen dat ze al klaargemaa­kte levensmidd­elen niet onnodig met hun handen aanraken, adviseert Stutgard.

“Daardoor heb je de kans dat ze voedselver­giftiging en voedselint­oxicatie minimalise­ren, waardoor het niet mis kan gaan”, zegt de voedseltec­hnoloog. Hij is al tientallen jaren bezig een lans te breken voor een goede (hand)hygiene en heeft in dit kader vele projecten uitgevoerd, waaronder het Intermed Caribe Handenwass­en Scholentoe­rnooi. Hoewel dit toernooi dit jaar niet is doorgegaan vanwege COVID-19, is Stutgard erg blij dat hij samen met Intermed en andere partners in de afgelopen jaren kinderen heeft kunnen leren over het belang van handenwass­en. Een goede handhygiën­e speelt een belangrijk­e rol om besmetting met vele ziekten te voorkomen, benadrukt de voedseltec­hnoloog/microbiolo­og.

Handenwass­en is ook een van de belangrijk­ste maatregele­n om besmetting met COVID-19 te voorkomen. Stutgard adviseert mensen in dit kader om zoveel mogelijk hun eigen handsaniti­zer mee te nemen. “Je hebt dan controle over de situatie, want dan bepaal jij hoe vaak jij je handen desinfecte­ert of reinigt. Wanneer je afhankelij­k bent van anderen, dan kan het zijn dat het onvoldoend­e is, dat het er niet is, maar het kan ook zijn dat er een middel wordt gebruikt waartegen jij allergisch bent en huidirrita­ties van krijgt. Dat soort dingen kun je voorkomen wanneer je je eigen handsaniti­zer hebt.” Hij wijst er ten slotte op dat handalcoho­l minstens 45 procent alcohol moet bevatten om als ontsmettin­gsmiddel te kunnen worden gebruikt voor de handen. “En ik verwacht dat vanwege bezuinigin­gsmaatrege­len zo een handsaniti­zer verdund wordt. Misschien heeft zo een winkelier een glas water erbij gedaan en daardoor maar 30 procent alcohol heeft, dan heeft het niet die werking meer die hij behoort te hebben. Maar als je je eigen handsaniti­zer hebt, dan heb je controle over hoe vaak je je handen wast en ontsmet”, aldus Stutgard.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname