Times of Suriname

Medicijnte­korten voorlopig nog niet opgelost

-

AMSTERDAM - De aanpak van medicijnte­korten in Nederland loopt vertraging op, concludeer­t NRC op basis van gesprekken met betrokkene­n. Volgens de krant is het Ministerie van Volksgezon­dheid, dat vorig jaar extra voorraden beloofde, daar nog weinig mee opgeschote­n. Dat zou komen doordat niet duidelijk is wie voor de aanvullend­e voorraad moet betalen. Ook eist de coronacris­is nu aandacht op.

De bedoeling was dat farmaceute­n en groothande­ls dit jaar zouden beginnen met het aanleggen van extra medicijnvo­orraden. Toenmalige minister Bruins voor Medische Zorg stelde vorig jaar een “ijzeren voorraad” in het vooruitzic­ht, die voldoende moest zijn voor vijf maanden.

De voorraad zou medio 2022 klaar moeten zijn en kostte naar verwachtin­g zo’n 25 miljoen euro. Bruins zei destijds dat hij nog in gesprek zou gaan met de groothande­ls, apothekers, medicijnen­firma’s en zorgverzek­eraars over de financieri­ng.

Volgens NRC lijkt de genoemde planning nu onhaalbaar, omdat het ministerie ervan uitgaat dat de opbouw van de ‘ijzeren voorraad’ zo’n anderhalf jaar tot twee jaar duurt. In een reactie in de krant erkent het ministerie dat het nog niet is begonnen met het aanleggen van de voorraad, maar vanwege de lopende gesprekken wil het niet ingaan op de vraag waar die vertraging vandaan komt. Twee maanden geleden schreef minister Van Ark voor Medische Zorg nog aan de Tweede Kamer dat het uitgangspu­nt nog steeds is dat de ijzeren voorraad op 1 juli 2022 gereed is.

“Komende januari is er een eerste evaluatiem­oment”, zegt ze. Waar nodig worden de afspraken dan verscherpt. Volgens Van Ark wordt de financieri­ng van de voorraad momenteel verder uitgewerkt.

Cijfers van apothekers­organisati­e KNMP laten zien dat de medicijnte­korten in Nederland de laatste jaren toenemen. Er is sprake van een tekort als een geneesmidd­el meer dan twee weken landelijk niet meer te krijgen is. Vorig jaar is het aantal keer dat dit in Nederland gebeurde bijna verdubbeld. (NOS)

 ??  ?? Een voorraad medicijnen. (Foto: NOS)
Een voorraad medicijnen. (Foto: NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname