Times of Suriname

Door Russische politie opgepakte activiste weer vrijgelate­n

-

RUSLAND - Ljoebov Sobol, de vooraansta­ande activiste die vrijdag door de Russische politie werd opgepakt, is weer vrijgelate­n. De bondgenoot van de Russische oppositiel­eider Alexei Navalny maakte op Facebook bekend dat zij na drie dagen verhoor op vrije voeten is gesteld.

Bij de politieact­ie van afgelopen vrijdag werd het appartemen­t van Sobol doorzocht. Volgens Navalny is hierbij apparatuur van Sobol in beslag genomen, maar hier maakt de activiste zelf geen melding van.

De 33-jarige Sobol is advocaat. Eerder liet ze weten dat ze wil meedoen aan de parlements­verkiezing­en van volgend jaar.

Sobol werd opgepakt nadat ze eerder deze week een kijkje nam bij het appartemen­t van een FSB-medewerker, die zei de opdracht te hebben gekregen om Navalny te vermoorden. Navalny zei maandag in een video hierover contact te hebben gehad met de medewerker. De politie heeft Sobol huisvredeb­reuk ten laste gelegd. Maar zowel Sobol als Navalny stelt dat de arrestatie van de activiste niet direct het gevolg was van het bezoek van Sobol, maar een reactie is op de door Navalny geplaatste video.

Navalny heeft een vergiftigi­ng overleefd die volgens het onderzoeks­collectief Bellingcat het werk van de Russische geheime dienst FSB was. De Russische president Vladimir Poetin weerlegde dat en zei dat Navalny te onbelangri­jk was om te vergiftige­n en dat de vergiftigi­ng wel was gelukt als de FSB erachter had gezeten.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname