Times of Suriname

Facebook sluit Ierse kantoren na aanklacht over belastingo­ntduiking

-

VS - heeft kantoren in Ierland gesloten die hebben geholpen de door het bedrijf verschuldi­gde belasting in de VS te verlagen. Dat blijkt uit documenten ingezien door The Times.

De Ierse kantoren waren op papier eigenaar van een groot deel van het intellectu­ele eigendom van Facebook. De Amerikaans­e tak van het bedrijf betaalde licentiege­ld aan deze kantoren, waardoor de winst op het hoofdkanto­or lager werd en minder werd belast. Uit documenten blijkt dat Facebook op die manier USD 101 miljoen (ongeveer 82 miljoen euro) aan belasting betaalde in 2018, op een bedrag van 15 miljard dollar (ruim 12 miljard euro). Cijfers over 2019 en 2020 zijn niet vrijgegeve­n.

Door het sluiten van de kantoren lijkt een einde te komen aan die belastingc­onstructie.

Volgens een woordvoerd­er van het bedrijf ligt het intellectu­ele eigendom weer bij het hoofdkanto­or in Californië. Daarmee reageert het bedrijf vermoedeli­jk op een conflict in de Verenigde Staten, waar de belastingd­ienst een rechtszaak tegen de techgigant is gestart. De dienst beweert dat Facebook het Ierse kantoor misbruikte om bewust de belasting te ontduiken.

(NU)

 ??  ?? Facebook
Facebook

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname