Times of Suriname

Zeer zeldzame witte kiwi overleeft operatie niet, Nieuw-Zeeland treurt

-

Een zeer zeldzame witte kiwi is in Nieuw-Zeeland na een operatie overleden. Het dier was zeer geliefd en de inspiratie­bron voor prentenboe­ken en speelgoed. Natuurlief­hebbers reageren verdrietig op het verlies van hun ‘kostbare schat’.

Het vogeltje kroop in 2011 uit het ei in het NieuwZeela­ndse vogelpark Pukaha. Haar witte vacht was zeer zeldzaam en het gevolg van een bijzondere genetische eigenschap.

De verzorgers van het vogeltje merkten de afgelopen tijd dat het gewicht verloor. De zeldzame witte kiwi, genaamd Manukura, bleek met een onbevrucht ei rond te lopen. Hoewel een operatie om het ei te verwijdere­n succesvol was, ging de gezondheid van de vogel vervolgens achteruit.

De dood van Manukura werd op de van het vogelpark bekendgema­akt: “Wij zullen haar vreselijk missen.”

Tijdens haar eerste jaar werd gedacht dat Manukura een mannetje was, maar later bleek dat het om een vrouwtje ging. “Nóg een verrassing van deze buitengewo­ne vogel”, zeiden de deskundige­n toen.

De naam van het diertje betekent ‘aanzien’ in de traditione­le taal van de Maori. Sinds het vogeltje uit het ei kroop, werd het vogelpark overspoeld met bezoekers die de zeldzame kiwi wilden zien. De beheerder van het vogelpark vertelt aan The Guardian dat er een plek komt waar bezoekers de laatste eer kunnen betuigen aan Manukura en ‘haar eigenzinni­ge persoonlij­kheid’.

(RTL Nieuws)

 ??  ??
 ??  ?? Instagramp­agina
Instagramp­agina

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname