Times of Suriname

Exporteurs en importeurs krijgen straffe maatregele­n opgelegd

-

PARAMARIBO - Exporteurs zullen vanaf januari hun dollars moeten inleveren. Dit zei president Chandrikap­ersad Santokhi maandag, op de laatste regeringsp­ersconfere­ntie van dit jaar. “Er vinden enorm veel exporten plaats en daartegeno­ver worden de exportbedr­agen niet teruggebra­cht naar Suriname. Er is daarom al een besluit genomen dat met ingang van januari 2021 er verplichte 100 procent repatriëri­ng van alle exportbedr­agen zal moeten plaatsvind­en door alle exporteurs”, zegt de president.

Zo zullen exporteurs gedwongen worden om uit de totale gerepatrie­erde exportinko­msten verplicht 30 procent tegen de unificatie­koers van SRD 14,29 om te wisselen in Suriname, zodat deze toegevoegd kunnen worden aan de internatio­nale reserve van het land. De president geeft echter niet aan vanwaar men dan de dollars moet halen om de nodige herinveste­ringen te kunnen doen. Indien de herinveste­ringen meer dan 70 procent bedragen, heeft dat tot gevolg dat exporteurs over de kop kunnen gaan. Hoe de exporteurs in beschermin­g zullen worden genomen, wordt niet verteld door het staatshoof­d.

Tegen importeurs worden vanaf januari ook straffe maatregele­n ingevoerd. Zij zullen verplicht worden om hun betalingen voor importprod­ucten vanuit Suriname te verrichten. “Zij zullen een bewijs moeten kunnen overlggen dat de storting of betaling voor hun import vanuit Suriname is geschied.” Ook hier geeft het staatshoof­d niet aan waar die dollars vandaan moeten komen.

Santokhi zegt dat een pakket aan maatregele­n tegen exporteurs en importeurs om weer dollars naar het land te krijgen al klaarligt in 2021, om goedgekeur­d te worden door de Raad van Ministers en dat deze in januari zullen worden doorgevoer­d.

 ??  ??
 ??  ?? Dit voertuig reed tegen een winkelpand op te Tamanredjo. Volgens voorlopige informatie is de bestuurder niet in het bezit van een rijbewijs. (Action-foto: Shaylendra Jarbandhan)
Dit voertuig reed tegen een winkelpand op te Tamanredjo. Volgens voorlopige informatie is de bestuurder niet in het bezit van een rijbewijs. (Action-foto: Shaylendra Jarbandhan)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname