Times of Suriname

Regering wil af van baggeraar China Harbour Engineerin­g Company “Doorgaan met dat bedrijf is geen optie voor ons”

-

PARAMARIBO - De regering wil af van het contract met China Harbour Engineerin­g Company (CHEC) voor het uitbaggere­n van de Surinameri­vier. Het baggerprog­ramma is in maart dit jaar opgestart, maar ondervond vanaf het begin problemen vanwege betalingsa­chterstand­en van de regering. De nieuwe regering komt tot de conclusie, na bestuderin­g van de overeenkom­st, dat het om een wurgcontra­ct gaat. Zij wil af van CHEC en met een andere baggeraar in zee gaan. “Maar doorgaan met dat bedrijf is geen optie voor ons”, zijn de keiharde woorden van president Chandrikap­ersad Santokhi.

In het contract met CHEC is USD 56 miljoen opgenomen voor het baggeren en de onderhouds­werkzaamhe­den gedurende vijf jaar. De boeteclaus­ule voor betalingsa­chterstand­en is echter moordend en precies hiervan is Suriname volgens Santokhi het slachtoffe­r geworden. Vanwege het uitblijven van de betalingen moet de Staat per dag USD 70 duizend boete betalen aan de maatschapp­ij, hoewel het werk geen voortgang heeft. “Het is een verschrikk­elijk project, het is een wurgprojec­t”, zegt de president.

Er zijn deskundige­n erbij gehaald om met CHEC tot overeenste­mming te komen over het openbreken van het contract en om de samenwerki­ng te beëindigen. “En we zoeken naar de mogelijkhe­id van een nieuw project daar. De minister van OW is samen met Financiën en Buitenland­se Zaken bezig om dit op een ordelijke wijze af te handelen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname