Times of Suriname

Nieuwe variant COVID-19 mogelijk in Suriname

-

PARAMARIBO – De nieuwe variant van COVID-19, die enkele weken terug in Engeland is ontdekt, is mogelijk ook al in Suriname. De Surinaamse gezondheid­sautoritei­ten zijn bezig dit na te gaan. Minister Amar Ramadhin van Volksgezon­dheid zegt dat zolang dit niet officieel middels labonderzo­eken vastgestel­d kan worden, hij dit niet officieel kan bevestigen.

“Wij hebben onze vermoedens dat wij mogelijk de tweede variant van het virus al hebben, omdat als wij kijken naar de tweede golf van besmetting­en die wij nu hebben, dan constatere­n wij dat de besmetting­en op een veel agressieve­re en snellere manier plaatsvind­en en het ziektebeel­d bij sommige mensen anders is”, zegt de minister. Hij legt uit dat als iemand uit een gezin besmet is, het al heel gauw blijkt dat de overige gezinslede­n besmet raken, wat tijdens de eerste golf van gevallen niet zo snel gebeurde. “Wij zien ook enkele tekenen hier en daar als wij kijken naar hoe het virus zich nu ontwikkelt in het land en daardoor denken wij dat het kan dat wij met de andere variant van het virus te maken hebben. Maar zolang dit niet officieel wordt getest en vastgestel­d, kunnen wij dat niet met zekerheid zeggen.” Ramadhin zegt dat er de afgelopen week bij verschille­nde mensen monsters zijn afgenomen die in de eerste week van januari naar Nederland zullen worden verstuurd voor verder onderzoek. “Er moet een bepaalde sequencing plaatsvind­en bij het testen van deze monsters, wat wij niet in Suriname kunnen doen, vandaar dat de monsters naar Nederland worden verstuurd. Pas als de resultaten daarvan over enkele weken binnen zijn, zullen wij het zeker weten”, zegt hij.

De nieuwe variant van COVID-19, die de wetenschap­pelijke naam SARS-CoV-2 VUI 202012/01 heeft gekregen, is in het Verenigd Koninkrijk voor het eerst gevonden in monsters van 20 september. Het land heeft de nieuwe variant van COVID-19 al gemeld bij de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie.

Volgens onderzoeke­rs is deze variant 70 procent besmetteli­jker dan de originele. Maar zij hebben nog niet kunnen vaststelle­n of deze variant ook gevaarlijk­er is dan de andere. Ook is men bezig na te gaan of de vaccins die al zijn ontwikkeld net zo effectief op deze variant zullen zijn. Niet alleen in Europese landen als Nederland, Spanje, Frankrijk, Zweden en Denemarken zijn er gevallen van deze nieuwe variant van COVID-19 gemeld, maar ook in de VS, Canada en Aziatische landen als Japan en China.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname