Times of Suriname

Reizigers moeten vanaf nu minimaal USD 100 neertellen voor pcrtest

-

PARAMARIBO – Reizigers die vanuit Suriname in de komende periode willen reizen naar andere landen, met name landen van de Europese Unie (EU), zullen vanaf nu minimaal USD 100 moeten betalen voor de verplichte pcr-test die zij minstens 72 uur voor vertrek moeten laten doen. Minister Amar Ramadhin van Volksgezon­dheid zei op de COVID-19-persconfer­entie van maandag dat in verband met COVID-19 reizen zoveel mogelijk wordt afgeraden, maar indien mensen vanuit Suriname willen reizen, dan hebben ze deze test dus alleen daarvoor nodig. “Omdat er geen andere dringende reden daaraan verbonden is, zullen zij voortaan ervoor moeten betalen.”

Het tarief voor een pcr-test is nu vastgestel­d op USD 100, maar hij kan in de komende periode verhoogd worden. Volgens de minister is het belangrijk­ste om eerst de lokale mensen die deze testen nodig hebben, te testen. Daarom zullen er zoveel mogelijk pcr-testen gereservee­rd worden. “Gezien de voorraad die wij nog hebben en de vraag naar deze testen door reizigers, kunnen wij tot 2 januari hieruit dan ook de testen voor commerciël­e doeleinden garanderen, maar daarna niet meer.” De EU heeft sinds deze week als eis gesteld dat elke persoon die naar een Europees land, inclusief Nederland, wil afreizen, verplicht een negatief resultaat van de pcr-test die niet ouder dan 72 uur voor vertrek is, moet kunnen overleggen.

Dit was voorheen niet het geval, waardoor reizigers niet gemakkelij­k gingen om de pcr-testen te doen. “Met deze nieuwe regel van de EU verwachten wij echter dat de komende periode de vraag naar deze testen enorm zal stijgen, want er is best wel een aantal mensen dat nu in Suriname is en terug wil naar Nederland of ondanks COVID-19 alsnog wil reizen. Wij zullen hierover dus ook in overleg treden met vooral Nederland, omdat wij bijna door onze voorraad heen zijn.”

Dit is de reden waarom reizigers nu zullen moeten betalen voor deze pcr-testen.

“De voorraad die wij nu hebben, is eigenlijk niet voor commerciël­e doeleinden, zoals reizigers bedoeld, maar meer voor de lokale mensen die mogelijk besmet kunnen raken met COVID-19 en voor wie het noodzakeli­jk is dat zij zo een test doen. Wij zullen dus mogelijk een nieuwe partij van deze testen moeten aanschaffe­n en omdat reizen geen prioriteit voor ons is, is besloten om de reizigers vanaf nu te laten betalen voor deze testen. Afhankelij­k van wat het kost om een nieuwe voorraad aan te schaffen, kan het zijn dat het al gauw duurder wordt dan USD 100 per test.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname