Times of Suriname

SEH zal drukte jaarwissel­ing vanwege COVID19 anders aanpakken

-

PARAMARIBO – Als het kerstweeke­nd een maatstaf mag zijn met zoveel bloedige ongevallen, dan kan de Spoedeisen­de Hulp (SEH) rekenen op een aantal drukke dagen rond de jaarwissel­ing. Dit zei minister Amar Ramadhin van Volksgezon­dheid op de COVID-19-persconfer­entie van maandag. “De SEH zal dit jaar echter vanwege COVID-19 wel een beetje anders werken dan normaal het geval is. Dit, omdat veiligheid van de gezondheid­swerkers op de eerste plaats is. Er zullen dus bepaalde keuzes moeten worden gemaakt, maar ook daarop is de SEH goed voorbereid.”

De SEH heeft een checkpoint. Iedereen die zich de komende dagen daar aanmeldt, ook tijdens de lockdown, wordt eerst gescreend op COVID-19. “Als de mensen geen symptomen hebben en hun temperatuu­r en alles is goed, dan worden ze normaal verder behandeld waarvoor ze naar de SEH zijn gestapt. Vertonen ze griepversc­hijnselen of andere COVID-19symptome­n, dan wordt er eerst getest met een antigenens­neltest op COVID-19. Het resultaat hiervan is na 20 minuten binnen en als daarna blijkt dat de persoon het virus niet heeft, wordt die verder behandeld. Blijkt die wel besmet, dan worden eerst de COVID-19-maatregele­n en protocolle­n die gelden hiervoor in acht genomen alvorens de persoon verder wordt behandeld. Er wordt dan verder ook gekeken naar de urgentie van de zaak”, legt Ramadhin uit.

De minister geeft aan dat ondanks het trage systeem, waarbij er coderingen zijn voor de urgentie van elke behandelin­g, zal als eerst toch de veiligheid van de gezondheid­swerkers in acht worden genomen. Volgens de bewindsman komt het voor dat een bepaald geval erg urgent is en meteen behandeld moet worden als die binnen wordt gebracht. “Als eerst is het belangrijk dat onze medische specialist­en en gezondheid­swerkers op de SEH helemaal beschermd zijn tegen een COVID-19-besmetting, alvorens zij verder hulp bieden. Dit, omdat als onze gezondheid­swerkers ook besmet raken, dan kunnen wij niemand anders meer verder helpen, zo simpel is dat. Er zullen dus bepaalde keuzes moeten worden gemaakt en dingen zullen misschien een beetje anders worden aangepakt op de SEH dit jaar”, zegt de minister.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname