Times of Suriname

Vader van Assange hoopt op gratie van nieuwe president Biden

-

VERENIGD KONINKRIJK De vader van WikiLeakso­prichter Julian Assange hoopt dat de nieuwe Amerikaans­e president Joe Biden zijn zoon gratie zal verlenen. John Shipton is bezorgd over het proces tegen zijn zoon in het Verenigd Koninkrijk. Op dit moment zit Assange daar in de gevangenis, omdat hij in de Verenigde Staten wordt gezocht wegens het lekken van staatsgehe­imen.

Assange hangt een celstraf van 175 jaar boven het hoofd in de VS. Op 4 januari doet de Britse rechter uitspraak over de uitleverin­g van de Australiër. De 76-jarige Shipton weet zeker dat de advocaten van zijn zoon een betere bewijsvoer­ing hebben dan de tegenparti­j, maar vreest toch een nederlaag. De behandelin­g van zijn zoon tijdens de procedure is volgens hem namelijk “willekeuri­g en kwaadwilli­g”. Assange zou bijvoorbee­ld niet genoeg met zijn advocaten kunnen overleggen. Ook mensenrech­tenexpert van de Verenigde Naties Nils Melzer vindt dat het proces niet eerlijk verloopt, zo schrijft de omroep Deutsche Welle. “Wat we zien, is dat de Britten Julian Assange systematis­ch zijn basisrecht­en ontnemen om zijn verdedigin­g voor te bereiden, om toegang te hebben tot zijn advocaten en tot juridische documenten.” Melzer verzocht de Britse autoriteit­en eerder deze maand Assange niet uit te leveren.

Assange zat jarenlang in de ambassade van Ecuador in Londen om uitleverin­g te voorkomen, maar vorig jaar liet dat land hem door de Britse politie uit de ambassade verwijdere­n. De Amerikaans­e justitie beschuldig­t Assange onder meer van het stelen en publiceren van geheim materiaal over de oorlog in Afghanista­n en Irak op zijn klokkenlui­derswebsit­e.

(HLN)

 ??  ?? John Shipton, de vader van Julian Assange. (Foto: Nederlands Dagblad)
John Shipton, de vader van Julian Assange. (Foto: Nederlands Dagblad)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname