Times of Suriname

Minstens 50 mediawerke­rs vermoord in 2020

-

FRANKRIJK - Dit jaar zijn minstens 50 mensen om het leven gebracht vanwege hun journalist­iek werk. Dat meldt Reporters Zonder Grenzen (RSF). Volgens de organisati­e is weinig verbeterd vergeleken met 2019, toen er 53 waren gedood. Meer en meer journalist­en worden gedood in landen waar vrede heerst.

De meerderhei­d van de journalist­en werd vermoord omdat ze onderzoek voerden naar onderwerpe­n zoals corruptie, georganise­erde misdaad of milieukwes­ties, aldus RSF in het jaarlijkse verslag over de persvrijhe­id. Verschille­nde mediawerke­rs zijn gedood toen ze verslag uitbrachte­n over manifestat­ies. Twee van de gedode journalist­en waren vrouwen. De gevaarlijk­ste landen waren Mexico, Irak, Afghanista­n, India en Pakistan, aldus de organisati­e. In Mexico zijn er acht journalist­en om het leven gebracht. Zij die onderzoek voeren naar de banden tussen de drugskarte­ls en politici, lopen het grootste risico. Sommige moorden waren behoorlijk brutaal. Zo was het lichaam van een krantenjou­rnalist onthoofd teruggevon­den.

De organisati­e stelde ook vast dat meer en meer journalist­en om het leven zijn gebracht in landen in vrede. In 2020 waren dat 34 mensen, of 68 procent van alle slachtoffe­rs. In de afgelopen tien jaar zijn in totaal 937 mensen gedood vanwege of tijdens hun journalist­iek werk. Bovendien zijn honderden journalist­en wereldwijd om het leven gekomen door COVID-19, maar het kan niet vastgestel­d worden hoeveel van hen besmet raakten door hun werk. Minstens drie mediawerke­rs overleden aan het coronaviru­s door een gebrek aan medische zorg, nadat ze besmet zouden zijn geraakt in gevangenis­sen in Egypte, Rusland en Saudi-Arabië.

De executie van Ruhollah Zam in Iran op 12 december, was de eerste keer in 30 jaar dat een mediawerke­r de doodstraf kreeg opgelegd, aldus RSF. (HLN)

 ??  ?? Ruhollah Zam. (Foto: HLN)
Ruhollah Zam. (Foto: HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname