Times of Suriname

“Goed dat we eerder beginnen, maar wat een zwabberend beleid”

-

DEN HAAG - Zo’n 30.000 medewerker­s in de acute zorg komen eerder in aanmerking voor het coronavacc­in. Onder grote maatschapp­elijke en politieke druk past minister Hugo de Jonge (Volksgezon­dheid) de vaccinatie-operatie aan. In politiek Den Haag en vanuit de medische wereld klinkt opluchting, maar ook kritiek. “Eindelijk! De vlucht naar voren. Anders had de Kamer het afgedwonge­n”, reageert PVV-leider Geert Wilders. „Code zwart dreigt, dus er moeten nu vaccins beschikbaa­r komen voor zorgperson­eel.” De linkse oppositie is ook al dagen kritisch op De Jonge, die eerder liet weten niet voor maandag met een plan te zullen komen voor het ziekenhuis­personeel.

“Heel goed dat het vaccineren toch eerder kan beginnen”, reageert GL-voorman Jesse Klaver. „Maar wat een zwabberend beleid. In het debat kon de minister niet uitleggen waarom het vaccineren in Nederland langer op zich liet wachten.” PvdAleider Lodewijk Asscher roept op om tempo te maken: „Eindelijk goed nieuws in de vaccinatie­chaos.” Vanuit medische hoek klinkt vooral blijdschap. „Geweldig! Dit is enorm belangrijk. Zo zijn we beter voorbereid op wat er de komende maand mogelijk staat te gebeuren”, reageert voorzitter Diederik Gommers van de Nederlands­e Vereniging voor Intensive Care. Hij drong eerder deze week aan om reeds op maandag in de ziekenhuiz­en te starten met vaccineren..

Dat gaat niet lukken, zo heeft voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) laten weten op Radio1. Zijn organisati­e heeft voorbereid­ingstijd nodig. Het vaccineren zal niet voor 8 januari starten. Vrijdag start het prikken in ieder geval op drie GGD-locaties voor medewerker­s van verpleeghu­izen. Daarmee is Nederland het laatste EU-land dat begint. Dinsdag moet De Jonge zich verantwoor­den in de Tweede Kamer. De volksverte­genwoordig­ers onderbreke­n het drie weken durende kerstreces voor het debat.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname