Times of Suriname

Greta Thunberg wordt 18: “Beloftes zouden heel mooi zijn, als ze ook echt iets zouden betekenen”

-

ZWEDEN - ‘s Werelds bekendste milieuacti­viste, Greta Thunberg, is geen kind meer. Op 3 januari 2021 bereikte zij een belangrijk­e mijlpaal in haar eigen leven: ze is achttien jaar geworden. Die mijlpaal schept ook extra verantwoor­delijkheid. Sinds haar opkomst, in 2015, kon zij zich erop beroepen dat het niet aan kinderen is om de aarde te behoeden voor een klimaatram­p. “Daar ben ik te jong voor. Wij kinderen zouden dit niet moeten doen”, aldus de jonge Zweedse tiener. Maar van ophouden wil ze op haar achttiende niet weten. “Daar is deze milieucris­is veel te belangrijk voor”, zei Thunberg onlangs aan de krant Svenska Dagbladet.

Het bereiken van de 18-jarige leeftijd heeft ook voordelen: Thunberg mag vanaf nu alleen autorijden, trouwen en haar stem uitbrengen bij verkiezing­en. Dat laatste vindt Thunberg uiterst belangrijk. “Iedere verkiezing is een verkiezing voor het klimaat”, zei de activiste recent nog in reactie op de Amerikaans­e presidents­verkiezing­en. Zelf kan ze volgend jaar voor het eerst naar de stembus, bij de verkiezing­en voor een nieuw Zweeds parlement.

Greta Thunbergs naam ging in 2018 heel de wereld rond met haar beweging SS4C of ‘School Strike for Climate’. Ze ging zelf eerst twee weken in staking op de stoep van het Zweedse parlement, om haar eis van het terugdring­en van broeikasga­ssen kracht bij te zetten. Daarna gaf zij het voorbeeld om elke vrijdag in staking te gaan, onder het motto ‘Vrijdagen voor de toekomst’.

“Ik was toen nog zo jong, en zo naïef”, zei ze vorig jaar over zichzelf in de documentai­re: ‘I Am Greta’.

In september 2019 leidde ze het grootste wereldprot­est tegen de klimaatcri­sis ooit. In 161 landen gingen meer dan vier miljoen mensen de straat op. Een dag later sprak ze de Klimaattop van de Verenigde Naties. toe In niet mis te verstane woorden riep zij daar wereldleid­ers tot de orde.

“Ik zou hier niet moeten staan. Ik zou op school moeten zijn aan de andere kant van de oceaan’’, zei Thunberg in tranen. “Nu komen jullie allemaal naar me toe voor hoop. Hoe durven jullie! Jullie hebben mijn dromen en mijn jeugd gestolen met jullie lege woorden’’, aldus het klimaatmei­sje. “We staan aan het begin van een massaal uitsterven en het enige wat jullie doen, is praten over geld en sprookjes van eeuwige economisch­e groei. Hoe durven jullie!’’

Ze werd beloond met de titel van ‘Persoon van het jaar’ door het weekblad Time. Onder de kop: ‘De macht van de jeugd’.

Dat ze lijdt aan het syndroom van Asperger, een vorm van autisme waarbij altijd sprake is van een gemiddelde tot hoge intelligen­tie, ziet Greta Thunberg als een voordeel. “Anders zijn is een cadeau. Als ik geen Asperger had, zou ik niet zo’n gepassione­erde activiste zijn geworden. Asperger zorgt voor supermacht’’, aldus Thunberg. “Het geeft ook een goed gevoel. Als je iets betekenisv­ols doet, krijg je het gevoel dat je er zelf ook toe doet.’’

Haar pleidooi maakt veel indruk. Onder jongeren, onder ouderen, onder wie kanselier Angela Merkel, paus Franciscus en ook haar beroemde landgenoot Björn Ulvaeus, één van de vier leden van ABBA. Hij vergelijkt Greta Thunberg met ‘een trotse Pippi Langkous’.

Haar rechtlijni­gheid en onvoorwaar­delijke eerlijkhei­d roepen ook verzet op. Om te beginnen bij wereldleid­ers als Donald Trump, Jair Bolsonaro en Vladimir Poetin die de spot met haar dreven. “Dat vind ik juist geweldig. Die reacties onderstrep­en dat ik iets goeds doe. Als je door dit soort mensen wordt aangevalle­n, dan ben je goed bezig”, aldus Greta. “Het laat zien hoe wanhopig ze zijn.”

Sinds de herfst zit Thunberg, die kandidaat werd gesteld voor de Nobelprijs voor de Vrede, weer in de schoolbank­en. “Ik heb een hoop gemist. Het is goed weer op school te zijn, terug te vallen op routine. Daar ben ik ook als ieder ander”, zei de activiste daar eerder over.

Van een leven in de anonimitei­t kan echter geen sprake meer zijn, zolang ze haar strijd voor een beter klimaat zal voorzetten. Dat zal ook nodig zijn, want in haar ogen is er nog onvoldoend­e bereikt. Bovendien wordt de klimaatcri­sis al bijna een jaar overschadu­wd door de coronacris­is.

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname