Times of Suriname

‘Enorme schade’ na opstand in Nieuw-Zeelandse gevangenis Waikeria

-

AUSTRALIЁ Zestien gevangenen in NieuwZeela­nd die in opstand waren gekomen tegen de autoriteit­en en al bijna een week kampeerden op het dak van de gevangenis, hebben zich overgegeve­n. Een parlements­lid en medeleider van de Maori Partij escorteerd­e de gedetineer­den uit de Waikeria gevangenis, ten zuiden van Auckland.

De opstand begon op 29 december toen gevangenen meerdere brandjes hadden gesticht in de binnenplaa­ts. Gedetineer­den bezetten vervolgens de zogeheten ‘top jail’, een oud deel van het complex, staken andere gebouwen in brand en installeer­den zich op het dak, liet de Dienst Justitiële Inrichting­en van NieuwZeela­nd weten. In de zes dagen dat de bezetting duurde, zorgde de groep voor “enorme schade aan het complex.” De gevangenen protesteer­den volgens het parlements­lid Rawiri Waititi tegen de slechte omstandigh­eden in de gevangenis. “Ze waren klaar om naar beneden te komen. Natuurlijk zijn ze moe en hebben ze honger maar ze zijn nog steeds heel vastberade­n in hun eis voor veranderin­g”, zei hij.

Het ministerie vestigde de aandacht echter vooral op de vernieling­en. “Terwijl de groep zegt dat ze demonstrer­en tegen de slechte omstandigh­eden in de gevangenis en niet uit waren op rellen, waren hun acties duidelijk gewelddadi­g.”

In het gehele gevangenis­complex verblijven normaal zo’n 750 gedetineer­den. Andere gevangenen in het oude deel van de gevangenis zijn overgebrac­ht naar andere verblijven.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname