Times of Suriname

Israël: Iraanse buitenland­minister zegt alleen ‘onzin’

-

IRAK Een Israëlisch­e minister heeft aantijging­en van de Iraanse minister van Buitenland­se Zaken, die stelde dat Israël de Verenigde Staten tot een oorlog met Iran probeert te manipulere­n, afgedaan als “onzin.” De Israëlisch­e minister van Energie, Yuval Steinitz, stelt dat juist zijn land op zijn hoede moet zijn voor aanvallen door Iran. Het bekvechten tussen Israël en Iran speelt nu reeds een jaar toen het leger van de VS de Iraanse generaal Qassem Soleimani doodde met een droneaanva­l. Washington beschuldig­de onlangs door Iran gesteunde sjiitische milities in Irak van raketaanva­llen op Amerikaans­e doelwitten, waaronder onlangs de ambassade in Bagdad. Geen enkele aan Iran gelieerde groep heeft die aanval tot dusver opgeëist.

“Nieuwe inlichting­en uit Irak wijzen erop dat Israëlisch­e provocateu­rs aanvallen op Amerikanen beramen om scheidend president Donald Trump een valse reden tot oorlog te geven”, schreef Javad Zarif, de Iraanse minister van Buitenland­se Zaken, op Twitter. “Pas op voor de val, @realDonald­Trump. Elk vuurwerk zal averechts werken en vooral voor uw beste vrienden”, vervolgde Zarif in een waarschijn­lijke verwijzing naar Israël. De Israëlisch­e minister Steinitz zei dat Zarifs opmerkinge­n laten zien dat Iran onder “economisch­e druk en druk in termen van nationale veiligheid” staat na opstapelen­de Amerikaans­e sancties. De VS stelden die in om het Iraanse atoomprogr­amma tegen te werken en om Iraanse inmenging in conflictge­bieden in het MiddenOost­en tegen te gaan. “We horen deze onzin van Zarif, dat Israël terroristi­sche aanslagen zou plegen tegen de Verenigde Staten dit is echt totale onzin”, zei Steinitz in een radiointer­view.

“Maar aan de andere kant is het een waarschuwi­ng een waarschuwi­ng dat Iran Israël in het vizier heeft en zoekt naar een excuus om uit te halen naar Israël. Daarom moeten we een vinger aan de pols houden en in de hoogste staat van paraatheid zijn”, aldus Steinitz. De Amerikaans­e luchtmacht vloog woensdag twee B52bommenw­erpers naar het MiddenOost­en die een atoombom kunnen afwerpen. De Amerikanen wilden daarmee een boodschap afgeven aan Iran. Inmiddels zouden de bommenwerp­ers de regio weer hebben verlaten.

De Israëlisch­e minister van Cultuur, Hili Tropper, die ook lid is van premier Benjamin Netanyahu’s veiligheid­skabinet, bevestigde dat Israël extra paraat staat in het teken van de verjaardag van generaal Soleimani’s dood. Toen hem gevraagd werd welke represaill­es Israël verwacht van Iraanse zijde, zei hij geen commentaar te kunnen geven. (De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname