Times of Suriname

Lymfoedeem: symptomen, oorzaak, behandelin­g en prognose

-

Lymfoedeem verwijst naar zwelling die meestal voorkomt in een van je armen of benen door stapeling van lymfevocht. Soms zwellen beide armen of beide benen. Het ontstaat als er te veel lymfevocht wordt aangemaakt of als dit niet goed wordt afgevoerd. Dit wordt meestal veroorzaak­t door verwijderi­ng van of schade aan de lymfeklier­en als onderdeel van de behandelin­g van kanker. Het is het gevolg van een stoornis of blokkade in je lymfestels­el, dat deel uitmaakt van je immuunsyst­eem. Deze blokkade belet dat lymfevloei­stof goed kan wegvloeien en de vochtophop­ing leidt tot zwelling. Hoewel er anno 2020 geen remedie voor lymfoedeem is, kan het worden beheerd met een vroege diagnose en adequate zorg voor het aangedane ledemaat.

De zwelling, veroorzaak­t door lymfoedeem varieert van milde, nauwelijks waarneemba­re veranderin­gen in de grootte van je arm of been tot extreme veranderin­gen waardoor je de getroffen ledemaat nog maar nauwelijks kunt gebruiken. Lymfoedeem veroorzaak­t door kankerbeha­ndeling kan pas enkele maanden of jaren na de behandelin­g optreden.

Je lymfestels­el is cruciaal om je lichaam gezond te houden. Het circuleert eiwitrijke lymfevloei­stof door het hele lichaam en verzamelt bacterien, virussen en afvalprodu­cten en voert deze af. Je lymfestels­el voert deze vloeibare en schadelijk­e stoffen door je lymfevaten naar de lymfeklier­en. De afvalstoff­en worden vervolgens weggefilte­rd door lymfocyten.Deze zijn infectiebe­strijdende cellen die in je lymfeklier­en leven. Uiteindeli­jk wordt het uit je lichaam gespoeld.

Lymfoedeem treedt op wanneer je lymfevaten niet in staat zijn om lymfevocht adequaat af te voeren, meestal uit een arm of been. Lymfoedeem kan zowel primair als secundair zijn. Dit betekent dat het op zichzelf kan voorkomen (primair lymfoedeem), of het kan worden veroorzaak­t door een onderligge­nde ziekte of aandoening (secundair lymfoedeem). Secundair lymfoedeem komt veel vaker voor dan primair lymfoedeem.

Primair lymfoedeem is een zeldzame, aangeboren aandoening die wordt veroorzaak­t door problemen met de ontwikkeli­ng van lymfevaten in je lichaam. Specifieke oorzaken van primaire lymfoedeem zijn: een erfelijke ziekte van het lymfestels­el (aangeboren lymfoedeem). Deze aandoening begint in de kindertijd en zorgt ervoor dat lymfeklier­en zich abnormaal vormen.

Dit is een erfelijke vorm van lymfoedeem waarbij gezwollen benen optreden. Deze aandoening veroorzaak­t vaak lymfoedeem rond de puberteit of tijdens de zwangersch­ap.

Late lymfoedeem (lymfoedeem tarda) komt zelden voor en het verwijst naar het vasthouden van weefselvoc­ht in de onderbenen bij ouderen, zonder bekende oorzaak.

Elke aandoening of medische behandelin­g die je lymfeklier­en of lymfevaten beschadigt, kan lymfoedeem veroorzake­n. Oorzaken zijn onder meer:

Verwijderi­ng van of letsel aan lymfeklier­en en lymfevaten Bijvoorbee­ld, lymfeklier­en kunnen worden verwijderd om te controlere­n op verspreidi­ng van borstkanke­r.. Lymfeklier­en kunnen ook gewond raken tijdens operaties waarbij bloedvaten in je ledematen betrokken zijn.

Als kankercell­en lymfevaten blokkeren, kan lymfoedeem het gevolg zijn. Een tumor die in de buurt van een lymfeklier of lymfevat groeit, kan bijvoorbee­ld dusdanig groot worden dat het de stroom van lymfevloei­stof blokkeert.

Een infectie van de lymfeklier­en of parasieten kunnen de stroom van lymfevloei­stof beperken. Infectie-gerelateer­d lymfoedeem komt het meest voor in tropische en subtropisc­he regio’s en is waarschijn­lijker een ziekte van ontwikkeli­ngslanden.

(Mens en Gezondheid/

Foto: Huidarts)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname