Times of Suriname

Bloedende navel: Oorzaken van beetje bloed uit navel

-

Een bloedende navel of bloed uit de navel kan verschille­nde oorzaken hebben. Vaak gaat het om een beetje bloed uit de buiknavel. De drie meest waarschijn­lijke oorzaken zijn ontsteking, een complicati­e van portale hypertensi­e (een te hoge bloeddruk in de leverpoort­ader), of endometrio­se van de navel. Een bloedende navel kan gepaard gaan met andere symptomen, zoals jeuk, pijn of zwelling. Raadpleeg je huisarts bij aanhoudend­e of terugkeren klachten. De huisarts kan onderzoeke­n waardoor de navel bloedt en hij of zij kan deze dan behandelen. Een navelontst­eking is een vrij vaak voorkomend­e aandoening. Je loopt een verhoogd risico op een ontstoken navel als je piercings in de navel hebt. Slechte hygiëne en een ophoping van vuil en zweet in de navel, kunnen ook leiden tot een verhoogde kans op een ontsteking. Een ontsteking in de navel treedt op, omdat het gebied donker, warm en vochtig is. Dit draagt bij aan bacteriegr­oei, wat kan leiden tot een ontsteking en infectie. Endometrio­se treft alleen vrouwen. Het treedt op wanneer het weefsel dat de binnenkant van de baarmoeder vormt (baarmoeder­slijmvlies) op plekken buiten de baarmoeder zit, zoals op eierstokke­n, eileiders, buikvlies, blaas of darmen. Het kan zich ook voordoen bij de navel. Deze stukjes baarmoeder­slijmvlies lijkend weefsel doen vervolgens mee met de menstruati­e.

Dit kan leiden tot bloeden van de navel, maar ook tot pijn, een pijnlijke navel. Daarnaast kan verkleurin­g en zwelling van de navel optreden. Ook kan er een knobbeltje op of bij de navel ontstaan.

Als je arts vermoedt dat er sprake is van een infectie, dan zal hij of zij een lichamelij­k onderzoek doen. Er zal ook een monster van je navel genomen worden met een staafje. Dit monster kan worden onderzocht zodat de oorzaak van de infectie beter begrepen kan worden. Als de oorzaak achterhaal­d is, zal de arts een behandelin­g uitzetten.

(Mens en Gezondheid/Foto: Nederlands Tijdschrif­t voor Geneeskund)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname