Times of Suriname

Welk magnesium supplement kiezen

-

Omdat magnesium niet meer zo veel voorkomt in de bodem bevatten veel voedingsst­offen die uit de bodem komen steeds minder magnesium. Daarom hebben steeds meer mensen en dieren last van een tekort aan magnesium. En omdat magnesium nodig is voor meer dan 600 enzymatisc­he processen in het lichaam kunnen de klachten zeer uiteenlope­n. Maar vaak hebben ze te maken met het niet kunnen ontspannen van spieren of zenuwen. De vraag is dan hoe je dit tekort aan magnesium het beste kan aanvullen.

Het lichaam kan zelf geen magnesium aanmaken. Het is daarvoor afhankelij­k van de voeding. Daarom is het een verstandig idee om magnesium dagelijks aan te vullen. Gelukkig kan dit op diverse manieren. Het kan door het innemen van een magnesium supplement in de vorm van poeder, tabletten of capsules en je kan ook magnesium aan het lichaam toevoegen door gebruik te maken van magnesiumo­lie.

Natuurlijk zit er in voedsel nog wel wat magnesium. Cacao bevat het hoogte percentage aan magnesium van voedselbro­nnen. Maar ook in tarweprodu­cten (-zemelen) en granen, sojaproduc­ten, noten (vooral amandelen, pecannoten en cashewnote­n), bonen, zaden (zonnebloem­pitten, sesamzaad), bananen en abrikozen, volle rijst, kokos en schelpdier­en zit magnesium. Alle groene bladgroent­en bevatten magnesium vanwege het hoge chlorofylg­ehalte (1*).

Toevoegen van magnesium kan door middel van het slikken van een supplement of door het gebruik van magnesiumo­lie. Magnesium is te verkrijgen in tabletten, capsules of in poedervorm. Magnesiumo­lie kan men uitwendig gebruiken door deze te smeren op je huid of er een (voeten)bad mee te nemen. Men kan de biologisch­e beschikbaa­rheid van magnesium versterken door synergisti­sche (meewerkend­e) elementen aan te vullen. Hierbij moet je vooral denken aan een goede verhouding met het element calcium. Vitamine D kan daarbij ook een belangrijk­e rol spelen. Een tekort aan vitamine D geeft een moeilijke opname door de darmwand en een moeilijke acceptatie van calcium in het bloed. Dat geldt overigens ook voor de opname van magnesium! De verhouding calcium-magnesium in het lichaam moet ongeveer 3:2 zijn. Beide vormen zijn goed opneembaar, althans indien het maagdarmka­naal goed functionee­rt. Mensen die maagzuurre­mmers gebruiken of mensen die een slechte darmwerkin­g hebben (zoals veel oudere mensen bijvoorbee­ld), kunnen beter kiezen voor een organisch gebonden magnesium.

Uit bovenstaan­d verhaal blijkt dus dat het verstandig is om een organische magnesium verbinding uit te kiezen als supplement. Maar daarvan zijn er nog heel veel. Magnesium in combinatie met taurine is volgens sommigen de beste opneembare vorm. Beide stoffen helpen de spieren ontspannen en zijn ook betrokken bij de prikkelgel­eiding. Deze combinatie, magnesium-tauraat, is een goede keuze voor mensen met bijvoorbee­ld ritmestoor­nissen en hartklacht­en. Magnesiumm­alaat is dan weer een betere keuze voor mensen met fibromyalg­ie en (chronische) vermoeidhe­id. De malaatvorm is magnesium gebonden aan appelzuur. Appelzuur kan melkzuur afbreken en kan daarom helpen tegen fibromyalg­ie klachten. Een andere goede, meest goedkope keuze is magnesium-citraat. In studies waarbij men let op de opname van magnesium door het lichaam blijkt dat magnesium-citraat veel beter wordt opgenomen dan de anorganisc­he vorm magnesiumo­xide. Bekende merken die goede magnesium supplement­en verkopen zijn onder andere Orthica en Solgar.

Andere goede verbinding­en zijn magnesium-glycinaat (goed bij ontgifting van kwik/ amalgaam), magnesiuma­spartaat (voor sporters) en magnesium-l-threonaat (goed voor het geheugen). Ook celzout nummer 7, magnesium phosphoric­um is een goed opneembaar supplement.

Wil je liever geen magnesium supplement slikken en toch extra magnesium binnen krijgen, dan is magnesiumo­lie een hele goede keuze. Deze olie kan je op de huid smeren of je kan er een voetenbad of gewoon bad mee nemen. Zeker in bad werkt het heerlijk ontspannen­d. Een pompje magnesiumo­lie bevat ongeveer 15 mg magnesium. Een van de bijwerking­en die kan ontstaan door het innemen van teveel magnesium met name bij de vormen glycinaat of sulfaat is diarree. Ook neemt de kans op hartritmes­toornissen toe bij het te lang innemen van magnesium glycinaat. Vermijd het liefste aan aspartaat en glutomaat gebonden magnesium. Deze aminozuren zijn neurotoxis­ch als deze niet aan andere aminozuren gebonden zijn.

(Mens en Gezondheid/ Foto: Marieke Gerhards)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname