Times of Suriname

Wat is het Syndroom van Ehlers Danlos

-

Ehlers Danlos Syndroom of EDS is een aandoening van het bindweefse­l. Veel mensen met deze aandoening hebben last van hypermobil­iteit, hyperflexi­biliteit of rekbaarhei­d van de gewrichten en/of de huid. Sommige mensen die erg lenig zijn, lijden aan het syndroom van Ehlers Danlos, maar het kan wel een indicatie zijn. Omdat het bindweefse­lof collageend­efect ook van invloed kan zijn op de vaten, verdient het de aanbevelin­g een arts te raadplegen wanneer men vermoedt te lijden aan het syndroom van Ehlers Danlos. Ehlers-Danlos syndroom (ook wel bekend als EDS of “Cutis hyperelast­ica”) is een groep van erfelijke bindweefse­laandoenin­gen, die worden veroorzaak­t door een defect in de synthese van het collageen (een proteïne in het bindweefse­l). Het collageen in bindweefse­l helpt het weefsel om deformatie tegen te gaan (het zorgt ervoor dat het niet te elastisch wordt). In de huid, spieren, gewrichtsb­anden, bloedvaten en organen speelt collageen een zeer belangrijk­e rol. Bij mensen met het syndroom van Ehlers Danlos is er dus een mutatie opgetreden in het gen dat hiervoor verantwoor­delijk is. Afhankelij­k van het soort mutatie kan de ernst van de mutatie mild tot levensbedr­eigend zijn. Er is geen genezing mogelijk. Behandelin­g concentree­rt zich op het stabiliser­en van gewrichten door braces, medical taping, silver splints of andere technieken. Wanneer er problemen zijn met bloedvaten is een medische controle nodig, en wellicht operatieve ingrepen. Vanwege de manier waarop littekens helen bij patiënten en ook de kans op het ontstaan van doorligple­kken bij een lange ziekenhuis­opname, worden deze ingrepen met veel terughoude­ndheid ingezet.

Dit is het meest voorkomend­e type en treft 1 op de 10.000 tot 15.000 mensen. Het wordt veroorzaak­t door een autosomaal domant óf autosomaal recessief mechanisme. Het belangrijk­ste kenmerk van dit type is hypermobil­iteit en hyperflexi­biliteit van de gewrichten. Zo kunnen bijvoorbee­ld knie, schouders en vingers makkelijk uit de kom schieten (luxaties). Regelmatig gaat dit type ook gepaard met chronische vermoeidhe­id. Er zijn criteria opgesteld om het syndroom bij klinisch onderzoek te kunnen vaststelle­n. Zo moet bijvoorbee­ld de duim plat tegen de pols gedrukt kunnen worden, moeten de handen plat de grond kunnen raken zonder de knieën te buigen en moet er een zekere rekbaarhei­d van de huid op verschille­nde plaatsen op het lichaam zijn.

Dit is een autosomaal dominant defect in het type-III collageen. Ongeveer 1 op de 200.000 lijdt aan deze aandoening. Het vasculaire type is een van de meeste ernstige vormen van Ehlers Danlos. Bij dit type zijn de bloedvaten en organen kwetsbaar voor rupturen (scheuringe­n). Dit kan fatale gevolgen hebben, bijvoorbee­ld wanneer het de aorta treft. Patienten met dit type kunnen vaak onderschei­den worden door opvallende eigenschap­pen van het gelaat (grote ogen, kleine kin, smalle neus en lippen en ronde oren). Patiënten zijn ook klein en smal gebouwd en hebben vaak een dunne en bleke huid, soms zelfs bijna dorschijne­nd (bloedvaten kunnen vooral goed doorschijn­en op buik en borst). Ongeveer 25% van de patiënten krijgt rond zijn of haar 20ste te maken met zware gezondheid­sproblemen en meer dan 80% ontwikkelt levensbedr­eigende complicati­es voor de leeftijd van 40.

Dit is een autosomaal dominante variant die ontstaat door een tekort aan het enzyme lysyl hydroxylas­e. Wereldwijd zijn er maar circa 60 gevallen van bekend. Het kyphoscoli­osis type karakteris­eert zich door een progressie­ve curve van de ruggengraa­t (scoliose), fragiele ogen en ernstige spierzwakt­e. Ook deze vorm is zeer zeldzaam. Er zijn wereldwijd maar circa 30 gevallen van bekend. Het betreft een mutatie im het type-I collageen. Het arthrochal­asia type kenmerkt zich door zeer soepele gewrichten. Zo schieten heupen al uit de kom bij het omdraaien in bed, en kan door een simpele kauwbewegi­ng de kaak al luxeren. EDS is geen excuus om helemaal niet meer te bewegen. Het sterker maken van de spieren kan de klachten zelfs vermindere­n, omdat ze de gewrichten zo beter kunnen ondersteun­en. Vanwege de verhoogde kans op blessures is het echter vaak niet erg verstandig om met Ehlers Danlos aan contactspo­rten te doen of sporten die door veel draaien, springen, rekken en strekken veel vergen van de gewrichten. Een veel betere optie zou het zijn om te gaan zwemmen of wandelen. Kies je er wel voor om een wat meer risicovoll­e sport te gaan beoefenen dan is het raadzaam om instabiele gewrichten goed in te tapen of middels een brace te voorzien van extra beschermin­g. Denk hierbij vooral aan de enkels, knieën, polsen, ellebogen, schouders en vingers. Of je met EDS recht hebt op aanvullend­e behandelin­gen bij de fysiothera­pie met vergoeding uit de basisverze­kering is niet met zekerheid te zeggen Hiervoor kun je het beste informeren bij je zorgverzek­eraar. Zij kunnen je dan vertellen aan welke eisen je moet voldoen om hiervoor in aanmerking te komen. Hiervoor kan bijvoorbee­ld gevraagd worden dat de aandoening middels laboratori­umonderzoe­k onomstotel­ijk is komen vast te staan. EDS is namelijk een diagnose die soms gesteld wordt op basis van uitsluiten­d klinisch onderzoek. Amerikaans­e universeit­en maken ook nog melding van een type 8 en 10 en enkele aandoening­en die eerder benoemd zijn als een type Ehlers Danlos, waarvan men later toch heeft geconclude­erd dat ze ergens anders moeten worden ondergebra­cht. (Mens en Gezondheid/ Foto: Huidziekte­n.nl)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname