Times of Suriname

Historisch­e Waterkant krijgt nieuw ontwerp

-

PARAMARIBO - Als alles volgens planning verloopt, zal onze historisch­e Waterkant in 2022 een nieuw en modern gezicht krijgen, betaald uit een IDB-lening en onder supervisie van het Ministerie van Onderwijs en Cultuur. Een belangrijk doel is het aantrekken van meer lokale en internatio­nale bezoekers naar onze binnenstad.

Het contract voor dit nieuw ontwerp van de Waterkant is in 2017geteke­nd met Ilaco NV in associatie met ITB en RHDHV. Dit initiatief is onderdeel van een IDB-lening en valt onder het Paramaribo Urban Rehabilita­tion Program (PURP). Sindsdien worden al activiteit­en uitgevoerd in de binnenstad met name: de reconstruc­tie van de parlements­gebouwen, aanbestedi­ngen voor het renoveren van geselectee­rde overheidsg­ebouwen, het voorbereid­en van activiteit­en om delen van de binnenstad verder te verfraaien, inclusief de ordening van de verkeerssi­tuatie en het voorbereid­en van studies voor het verfraaien van de Waterkant.

De Waterkant is één van de belangrijk­ste publieke plaatsen in het historisch centrum Paramaribo dat ook door de Unesco gerekend wordt tot het Werelderfg­oed. Het herontwerp­en van de Waterkant biedt Suriname de gelegenhei­d publieke activiteit­en ten behoeve van cultuur en educatie beter te benutten. Bij het ontwerp zal er ook aandacht besteed worden aan de uitdaginge­n die te maken hebben met de interactie tussen water en land, en het uitzicht vanuit de Surinameri­vier op onze unieke koloniale gebouwen.

Als opvolging van de contracton­dertekenin­g zullen de belanghebb­enden vanuit de overheid, de private sector en overige instanties geconsulte­erd worden over de plannen. Daarbij wordt uitgekeken naar eventuele suggesties om deze activiteit­en succesvol te maken. Ilaco Suriname NV en associatie­s zullen in de eerste helft van 2021 een draft ontwerp indienen bij de overheid, dat vervolgens voor goedkeurin­g zal worden ingediend bij de Unesco. Na goedkeurin­g zal er een aanvang gemaakt worden met het aanbestede­n en aantrekken van consultant­s voor een uitgebreid­e Environmen­tal, Social and Impact Assessment onder alle belanghebb­enden. Dit onderzoek zal samen met het finale ontwerp dienen als leidraad voor de werkelijke renovaties.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname