Times of Suriname

Suriname komt voor op WHO-lijst voor COVID-19-vaccin

-

PARAMARIBO – Suriname komt voor op de lijst van landen die zich hebben gecommitte­erd aan de COVAX Facility om te kunnen komen aan het vaccin tegen COVID-19, zodra dat onder de landen gedistribu­eerd zal worden. Dit staat vermeld in een artikel dat in december 2020 op de website van de Wereld Gezondheid­sorganisat­ie (WHO) is gepublicee­rd samen met de lijst van 190 landen die zich tot nu toe hieraan hebben gecommitte­erd.

Eind oktober 2020 betaalde Suriname USD 500 duizend aan COVAX Facility. Suriname komt voor op de lijst van 190 landen die al een overeenkom­st hebben getekend met de organisati­e voor het verkrijgen van het vaccin. Volgens deze overeenkom­st zal COVAX ruim 2 miljard doseringen van de verschille­nde goedgekeur­de vaccins tegen COVID-19 vergaren en in de eerste helft van 2021 distribuer­en onder de 190 landen die zich hieraan hebben gecommitte­erd zodat zij alvast kwetsbare groepen kunnen vaccineren. Later in het jaar zullen dan ook meerdere vaccins onder de landen worden gedistribu­eerd. Ruim 1,3 miljard doseringen van het vaccin worden ter beschikkin­g gesteld van de 92 landen met zwakke economieën die via de COVAX AMC donorfonds­en voorzien zullen worden.

COVAX Facility is een wereldwijd initiatief dat regeringen en producente­n bundelt om ervoor te zorgen dat het COVID-19-vaccin in handen komt van degenen die dit het hardst nodig hebben, ongeacht wie ze zijn of waar ze wonen. De COVAX Facility, die begon met 64 hoge-inkomensla­nden, zal versterkt worden door 92 lage-inkomens- en middeninko­menslanden via de Gavi COVAX Advance Market

Commitment, een financieel instrument dat gericht is op het ondersteun­en van het in handen krijgen van vaccins voor deze landen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname