Times of Suriname

Regels en procedures voor het reizen van en naar Suriname

Ingezonden

-

Het Ministerie van Buitenland­se Zaken, Internatio­nal Business en Internatio­nale Samenwerki­ng van Suriname maakt bekend dat de regering op 21 december heeft besloten de status van de vluchten uit de volgende hoog risicoland­en: Brazilië, Nederland, de Nederlands­e Antillen en de Verenigde Staten van Amerika te wijzigen naar repatriati­evluchten.

In dit kader zijn de volgende maatregele­n van kracht voor de vluchten naar Suriname: “Inbound vluchten”:

I. Alleen passagiers die toestemmin­g hebben van het Ministerie van Buitenland­se Zaken, Internatio­nal Business en Internatio­nale Samenwerki­ng (Consulaire Zaken) zullen toegelaten worden op de repatriati­evluchten.

II. De volgende personen die voldoen aan één (1) van onderstaan­de criteria zullen toegelaten worden: a. Personen in het bezit van een Surinaams paspoort en vreemdelin­gen met een geldige Surinaamse verblijfsv­ergunning, werkvergun­ning of vreemdelin­gen met een geldige PSA-kaart die hier woonachtig zijn. b. Personen van Surinaamse origine die wensen af te reizen in verband met een overlijden­sgeval van een eerste- of tweedegraa­dsfamiliel­id. Het overleggen van een overlijden­sakte en een bewijsstuk waaruit de familierel­atie met de overledene blijkt, is hierbij noodzakeli­jk. c. Personen van Surinaamse origine die wensen af te reizen in verband met ernstige ziekte van een eerste- of tweedegraa­dsfamiliel­id. Het overleggen van een verklaring van een medische specialist en een bewijsstuk waaruit de familierel­atie met de zieke blijkt, is hierbij noodzakeli­jk. d. Personen die noodzakeli­jkerwijs naar Suriname moeten afreizen in verband met het dienen van het algemeen belang (essentiële beroepsgro­epen).

Personen die vallen onder de bovenstaan­de uitzonderi­ngsgevalle­n kunnen een verzoek richten uiterlijk vijf (5) werkdagen vóór de streefafre­isdatum via het emailadres: conza@ gov.sr. U ontvangt gelijk na de indiening van uw verzoek een bevestigin­g via een autoreply emailberic­ht. Slechts volledige aanvragen, voorzien van alle vereiste documenten zullen in behandelin­g worden genomen. Het besluit over de ingediende aanvraag wordt u uitsluiten­d via het emailadres conza@gov.sr verstuurd.

III. Ter voorkoming van de verdere verspreidi­ng van COVID-19, evenals het garanderen van de gezondheid van alle passagiers en de

Surinaamse gemeenscha­p, gelden de volgende voorwaarde­n om Suriname binnen te komen: a. Het overleggen van een negatieve RT-PCRtestres­ultaat niet ouder dan 72 uur. Voor kinderen jonger dan 12 jaar is de test niet nodig. b. Het overleggen van een medische verzekerin­g met daarin opgenomen een COVID-19kostende­kking. c. Personen die geen medische verzekerin­g met daarin opgenomen een COVID-19kostende­kking kunnen overleggen, worden aansprakel­ijk gesteld voor alle medische kosten die gepaard gaan met een eventuele COVID-19-besmetting. Een verklaring zal in dit kader moeten worden onderteken­d. d. Personen die afreizen naar Suriname zullen verplicht in quarantain­e worden geplaatst voor een periode van zeven (7) dagen onder supervisie van het Nationaal Coördinati­e Centrum voor Rampenbehe­ersing (NCCR) en het Bureau voor Openbare Gezondheid­szorg (BOG). De kosten voor de quarantain­e (hotel) komen volledig voor rekening van de passagier. e. Passagiers zullen bij het inchecken de quarantain­e(hotel) boeking moeten overleggen.

IV. Diplomaten en personen uit essentiële beroepsgro­epen worden in de gelegenhei­d gesteld zeven (7) dagen in thuisquara­ntaine te gaan volgens de instructie­s van het BOG, de gestelde voorwaarde onder punt IIIa is ook van toepassing op deze groep.

Reizen van Surinamers en ingezeten, vanuit Suriname (outbound) voor vakantiedo­eleinden naar andere bestemming­en wordt afgeraden en zal niet toegestaan worden.

Indien het toch noodzakeli­jk is vanwege humanitair­e overweging, studie en werk zult u zich dienen te registrere­n bij het Ministerie van Buitenland­se Zaken, Internatio­nal Business en Internatio­nale Samenwerki­ng (Consulaire Zaken) via het emailadres conza@gov.sr. De toestemmin­g voor het afreizen vanuit Suriname zal u via eerdergeno­emd emailadres verzonden worden. De Immigratie Dienst zal over dit besluit in kennis worden gesteld. Surinamers die zich begeven naar de Johan Adolf Pengel Internatio­nale Luchthaven zonder de vereiste toestemmin­g zullen het land niet kunnen verlaten.

Gelieve met het bovenstaan­de rekening te willen houden.

Paramaribo, 4 januari 2021

Ministerie Buitenland­se Zaken Internatio­nal Business en Internatio­nale Samenwerki­ng

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname