Times of Suriname

Hoeveelhei­d in beslag genomen illegaal vuurwerk vorig jaar verdubbeld

-

DEN HAAG - De politie heeft vorig jaar bijna 123.000 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen, bleek gisteren uit de Vuurwerkba­rometer 2020 van het Openbaar Ministerie (OM). Dat is een verdubbeli­ng ten opzichte van een jaar eerder. In 2019 werd iets meer dan 61.000 kilo vuurwerk in beslag genomen.

In de laatste dagen voor de jaarwissel­ing werd nog meer dan 6.500 kilo in de barometer bijgeschre­ven. De grootste vangst van het jaar dateert echter van september.

Toen spoorde de politie Noord-Nederland in samenwerki­ng met collega’s in Duitsland een partij van meer dan 50.000 kilo op. Het vuurwerk was vermoedeli­jk afkomstig uit Duitsland en bestemd voor de Nederlands­e markt. De vondst had een waarde van 750.000 euro. De politie lette vorig jaar extra scherp op de handel in illegaal vuurwerk, mede vanwege het landelijke vuurwerkve­rbod dat werd afgekondig­d vanwege de coronacris­is. Consumente­nvuurwerk dat tijdelijk verboden was, is niet meegenomen in de Vuurwerkba­rometer 2020. Socialemed­iakanalen werden voortduren­d in de gaten gehouden en ook advertenti­es op Marktplaat­s werden gevolgd. In de grensstree­k werden extra steekproef­sgewijze controles gehouden. De politie zette hiervoor extra capaciteit in. Ondanks het verbod bleven mensen vuurwerk vanuit het buitenland meenemen naar Nederland.

(NU)

AMSTERDAM - Artsen blijven voorlopig vasthouden aan het draaiboek dat ze hebben opgesteld voor het geval ze moeten kiezen welke patiënten recht hebben op een IC-bed. In dat draaiboek staat dat ze in uiterste gevallen jonge leeftijdsg­roepen voorrang kunnen geven. Dat geldt alleen in een ‘zwart’ scenario (fase 3), waarbij er door de coronapand­emie een beddenteko­rt is en medische selectiecr­iteria geen uitsluitse­l meer bieden.

Minister Van Ark voor Medische Zorg schreef aan de Tweede Kamer dat ze die leeftijdse­lectie helemaal wil verbieden. Het kabinet is met spoed bezig met een wetsvoorst­el om dat te regelen. Daarmee schuift ze het huidige fase 3-protocol van de artsen dus opzij.

Dat komt haar op kritiek te staan van artsen en specialist­en, die Van Ark op onder meer sociale media verwijten op de stoel van de medicus te gaan zitten. Zolang er nog geen wettelijk verbod is, houden ze vast aan hun draaiboek, schrijven de Federatie Medisch Specialist­en en de KNMG in een reactie. Ook in de coalitie klinkt kritiek. Coalitiepa­rtner D66 steunt het wetsvoorst­el van Van Ark niet. Artsen kunnen dit beter overzien dan politici, betoogde fractievoo­rzitter Jetten vandaag in een debat over het Nederlands­e vaccinatie­beleid.

In hetzelfde debat zei de VVD dat die partij niet per definitie voor de spoedwet zal stemmen. Volgens fractievoo­rzitter Dijkhoff is “er ook heel wat voor te zeggen om de mensen die straks aan het bed staan te volgen in hun keuze en de norm waar ze op voorhand naar neigen”. De ChristenUn­ie betwijfelt of een nieuwe wet wel nodig is, omdat het alleen om uitzonderl­ijke gevallen gaat. Ouderenbon­d ANBO vindt dat de mening van artsen uiteindeli­jk doorslagge­vend moet zijn bij de IC-selectie. “Dat zijn de experts en die kunnen als beste inschatten hoe je in zo’n extreme crisissitu­atie nog kunt handelen”, zegt de belangenor­ganisatie in een reactie op het voorstel van Van Ark. “Wij merken dat ouderen een keuze van de artsen best snappen als je die goed uitlegt.”

In het fase 3-draaiboek van de artsen staat in het kort dat zij bij schaarste op de IC eerst kiezen voor patiënten die daar naar verwachtin­g kort zullen liggen, bijvoorbee­ld vanwege een hersenaand­oening of bloedvergi­ftiging. Daarna komen zieke zorgverlen­ers in aanmerking die coronapati­ënten hebben verpleegd op het moment dat er een tekort was aan persoonlij­ke beschermin­gsmiddelen.

Pas als die criteria geen uitsluitse­l bieden, komt de leeftijdse­lectie in beeld. Patiënten worden ingedeeld in leeftijdsc­ategorieën (0-20, 20-40, 40-60, 60-80 en 80+), waarbij zieken uit een jongere categorie voorrang hebben.

Van Ark wil af van die leeftijden, omdat ze vindt dat ieder mensenleve­n evenveel waard is. En, zegt ze, het is “lastiger verdedigba­ar” waarom “een 59-jarige meer morele aanspraak maakt op zorg dan een 61-jarige”. Wat het kabinet betreft wordt in geval van schaarste gekozen voor het uiterste selectiecr­iterium dat de artsen in hun draaiboek hebben aangedrage­n: loten.

Over het leeftijdsc­riterium wordt al maandenlan­g gediscussi­eerd, ook in de Tweede Kamer. In maart werd al een motie van de SP en 50Plus over dit onderwerp aangenomen, met 150 stemmen vóór en 0 tegen.

Die motie verzocht de regering om “geen leeftijdsg­renzen te hanteren maar iedere patiënt als individu te behandelen”. Het verzoek werd ingediend in de context van berichten die toen rondgingen “over het weren van 80-plussers” op de ICafdeling­en als de druk daar te hoog zou worden.

Ook in latere debatten zei een meerderhei­d van de Tweede Kamer steeds geen voorstande­r te zijn van een selectie op basis van uitsluiten­d leeftijd. De voorganger van Van Ark, oud-minister Van Rijn, zei in juni dat hij erop rekende dat de leeftijdse­lectie uiteindeli­jk uit het draaiboek van de artsen zou verdwijnen. Hij sloot toen niet uit dat het kabinet anders met een wetswijzig­ing zou komen.

(NOS)

 ??  ?? Een medewerker laat ingeleverd vuurwerk zien bij een inleverpun­t van de gemeente Rotterdam. (Foto: NRC)
Een medewerker laat ingeleverd vuurwerk zien bij een inleverpun­t van de gemeente Rotterdam. (Foto: NRC)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname