Times of Suriname

Politie voert proef uit met blauwe zwaailicht­en voor agenten op de fiets

-

AMSTERDAM - De politie is in zes regio’s begonnen met het testen van blauwe zwaailicht­en voor agenten op de fiets. De proef duurt vier maanden en loopt bij de teams in de regio’s Tilburg, Breda, Amsterdam, Groningen, Zoetermeer en Boxtel.

Elk team krijgt de beschikkin­g over vier fietsen met de opvallende blauwe verlichtin­g, als aanvulling op de normale fietsverli­chting. Door de betere zichtbaarh­eid kunnen zij veiliger en efficiënte­r te werk gaan, verwacht de politie. “Als politiebik­ers zijn we niet altijd goed zichtbaar”, zegt Nick Schuermans, initiatief­nemer van de proef. “Dat is enerzijds onze kracht wanneer we onopvallen­d in een wijk willen surveiller­en, maar aan de andere kant zijn er ook situaties waarin je juist wel wilt opvallen. Optische lichtsigna­len kunnen dan bijdragen aan een veiligere werkomgevi­ng.”

Schuermans noemt het verlenen van hulp bij een verkeerson­geval of een spoedmeldi­ng op een donkere weg als voorbeelde­n. “De speciale verlichtin­g vergroot ook de herkenbaar­heid, want blauw licht wordt direct geassociee­rd met hulpverlen­ingsdienst­en.”

Het ministerie van Infrastruc­tuur en Waterstaat heeft voor de test een ontheffing verleend, omdat fietsen volgens de wet geen optische signalen en knipperend­e verlichtin­g mogen voeren. In tegenstell­ing tot motorvoert­uigen van de hulpverlen­ing hebben de speciale fietsen geen voorrang op andere voertuigen als de blauwe zwaailicht­en zijn ingeschake­ld.

Als de proef in de zes regio’s succesvol verloopt, wordt gekeken of de blauwe verlichtin­g voor agenten te fiets landelijk kan worden ingevoerd.

(NU)

Advertenti­e

Advertenti­e

 ??  ??
 ??  ?? Twee politie bikers met blauwe zwaailicht­en aan hun fiets.(Foto: Teller Report)
Twee politie bikers met blauwe zwaailicht­en aan hun fiets.(Foto: Teller Report)
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname