Times of Suriname

Stad Washington vraagt Trump-aanhangers vuurwapens thuis te houden

-

VS - De autoriteit­en in de Amerikaans­e hoofdstad Washington hebben aanhangers van scheidend president Donald Trump gewaarschu­wd dat die hun vuurwapens thuis moeten houden als er woensdag wordt betoogd tegen de verkiezing­suitslag. Op die dag moet het Amerikaans­e parlement, het Congres, de verkiezing­suitslag officieel vaststelle­n. Trump en zijn aanhangers hebben sinds november beweerd dat de Democraten grootschal­ige verkiezing­sfraude hebben gepleegd, overigens zonder enig bewijs of resultaat.

“We hebben inlichting­en ontvangen dat er individuen zijn met plannen om vuurwapens onze stad in te brengen, en dat zal echt niet worden getolereer­d”, zei Robert Contee, het hoofd van de hoofdstede­lijke politie, bij een persconfer­entie in het stadhuis. Contee zei dat elke demonstran­t die gewapend is of geweld uitlokt, zal worden gearrestee­rd.

Meer dan driehonder­d soldaten van de Nationale Garde worden ingezet om de lokale autoriteit­en te ondersteun­en. De reserviste­n moeten helpen de menigtes te controlere­n en de hulpdienst­en assisteren, meldde de Nationale Garde van het District Columbia maandag in een verklaring. Politieche­f Contee zei dat ook onder meer de Capitoolpo­litie en de Secret Service in touw zullen zijn om orde te houden.

Het hoofdstede­lijke district kent een van de strengste wapenwette­n van de Verenigde Staten. Het openlijk dragen van vuurwapens is er verboden, en voor legaal bezit van een handpistoo­l is een lokale wapenvergu­nning vereist.

Duizenden Trump-aanhangers, waaronder racistisch­e en neofascist­ische milities, worden woensdag in Washington verwacht. Die milities, zoals de Proud Boys, gaan doorgaans zwaarbewap­end naar protesten. Het hoofd van de politie verwacht dat de demonstrat­ies omvangrijk­er zullen zijn dan die in november en december. Toen braken er geregeld gevechten uit tussen Trump-aanhangers en tegendemon­stranten. Proud Boysvoorzi­tter Enrique Tarrio is maandagmid­dag al opgepakt toen hij in Washington was aangekomen, heeft de hoofdstede­lijke politie laten weten. Er was een gerechteli­jk bevel voor Tarrio’s arrestatie vanwege vandalisme.

President Trump heeft zijn aanhangers via Twitter opgeroepen om woensdag te komen demonstrer­en. Zondag zegde Trump toe dat hij ook van de partij zal zijn. “Het zal er wild aan toe gaan”, schreef de president vrijdag al op zijn Twitter-pagina.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname