Times of Suriname

Australisc­he premier: “Assange is na rechtszake­n vrij om terug naar huis te keren”

-

ENGELAND - De Australisc­he Wikileaks-oprichter Julian Assange is “vrij om terug naar huis te gaan”, als de rechtszake­n waarbij hij betrokken is voorbij zijn. Dat heeft de Australisc­he premier Scott Morrison gisteren gezegd.

Een Britse rechter verbood maandag de uitleverin­g van Assange aan de Verenigde Staten. Daar wil men de klokkenlui­der laten terechtsta­an voor spionage en het publiceren van geheime documenten. De Britse rechter achtte de kans dat Assange zichzelf bij uitleverin­g iets zou aandoen te groot.

Het Amerikaans­e ministerie van Buitenland­se Zaken reageerde op de uitspraak door te zeggen dat het zal doorgaan met proberen om Assange uitgelever­d te krijgen. De aanklagers gaan naar verwachtin­g in beroep tegen het uitleverin­gsverbod dat de rechter heeft uitgesprok­en. Assange wordt nu vastgehoud­en in de Londense Belmarsh-gevangenis.

Premier Morrison zei in een radio-interview dat de Australisc­he staat geen partij is in de zaak en dat Assange recht heeft op consulaire bijstand. “Mocht de beroepszaa­k niet slagen, dan mag hij natuurlijk terugkomen naar Australië, zoals elke Australiër”, aldus Morrison. De 49-jarige Assange wordt door de Verenigde Staten van 18 strafbare feiten verdacht. Klokkenlui­derspagina Wikileaks publiceerd­e ten tijde van de regering-Obama geregeld gelekte militaire documenten en diplomatie­ke correspond­entie. De Verenigde Staten werden daardoor een aantal keer ernstig in verlegenhe­id gebracht. De Amerikaans­e regering stelt dat Wikileaks Amerikaans­e levens in gevaar heeft gebracht.

De aanhangers van Assange zien hem echter als een klokkenlui­der die wordt vervolgd, omdat hij Amerikaans­e misdaden in Irak en Afghanista­n aan de kaak stelde. Zij noemen de vervolging van Assange een politiek gemotiveer­de aanval op de journalist­iek en de vrijheid van meningsuit­ing.

Wikileaks werd bekend bij het grote nieuwspubl­iek, toen het in 2010 een video publiceerd­e van een Amerikaans­e apacheheli­kopter van waaruit in 2007 een tiental mensen in Bagdad werd doodgescho­ten. Onder hen waren ook twee medewerker­s van het Britse persbureau Reuters.

Assange kreeg maandag ook steun van Mexico aangeboden. De Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador bood de Australiër politiek asiel aan. Die zet is zeer waarschijn­lijk een trap tegen het zere been van de Amerikanen.

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname