Times of Suriname

Frankrijk wil coronaprik op afspraak gaan invoeren

-

FRANKRIJK - Frankrijk voert na aanzwellen­de kritiek over het tempo van de vaccinatie­campagne tegen het coronaviru­s wijziginge­n door. Minister Olivier Véran (Volksgezon­dheid) zei dat Fransen die in aanmerking komen voor een prik zich binnenkort op afspraak kunnen laten vaccineren.

Frankrijk is sinds eind vorig jaar een vaccinatie­campagne begonnen met coronavacc­in Pfizer en BioNtech. Er klonk ontevreden­heid over de traagheid van de inentingsc­ampagne. Het land had aan het begin van dit jaar volgens het gezondheid­sministeri­e 516 mensen ingeënt tegen het gevreesde virus. Volgens Véran was de teller maandag de 2000 gepasseerd en zal dat getal snel gaan stijgen.

Het afgelopen weekend is begonnen met het inenten van medisch personeel en verplegers van boven de 50 jaar. Minister Véran stelde dat ook brandweerm­annen gevaccinee­rd gaan worden en dat eind februari thuiswonen­de 75-plussers aan de beurt zijn. “We gaan ook de bestelling­en van het vaccin op Europees niveau versnellen”, zei Véran. “Nu hebben we een aflevertem­po van 500.000 doses per week voor het Pfizervacc­in. Binnenkort, als het woensdag wordt goedgekeur­d door de Europese medicijnwa­akhond, zullen we maandelijk­s 500.000 doses van het Moderna-vaccin krijgen.” Donderdag volgt een persconfer­entie met premier Jean Castex om verdere toelichtin­g te geven, zei de minister.

In Frankrijk zijn volgens Véran ongeveer tien gevallen vastgestel­d van de nieuwe meer besmetteli­jke variant van het coronaviru­s die voor het eerst in GrootBritt­annië werd gemeld. De variant is onder meer opgedoken in Parijs, zei Martin Hirsch, directeur van het ziekenhuis­systeem in de Franse hoofdstad, tegen France 2.

Versoepeli­ngen van de huidige coronamaat­regelen zijn onwaarschi­jnlijk, stelde Véran, gezien het hoge aantal besmetting­en. Frankrijk is met ongeveer 2,6 miljoen infecties en bijna 65.000 doden als gevolg van COVID-19 een van de zwaarst getroffen landen in Europa.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname