Times of Suriname

Golfstaten tekenen deal om geschil met Qatar te beëindigen

-

AL-ULA - De leiders van vijf Golfstaten hebben dinsdag een akkoord gesloten dat formeel een einde maakt aan het geschil tussen SaudiArabi­ë en een aantal bondgenote­n aan de ene kant en Qatar aan de andere zijde.

SaudiArabi­ë, de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Egypte verbraken halverwege 2017 de politieke en economisch­e banden met Qatar vanwege vermeende steun aan internatio­naal terrorisme en te nauwe banden met het sjiitische Iran. Koeweit en de Verenigde Staten namen in het conflict een bemiddelen­de rol op zich.

Een oplossing in het geschil leek al aanstaande. Maandag kondigde minister Ahmad Nasser al-Sabah van Buitenland­se Zaken van Koeweit aan dat de Saudische grens met Qatar weer opengaat. En dat ook het luchtruim weer beschikbaa­r wordt voor het emiraat. Een anonieme medewerker van de Amerikaans­e regering meldde eerder op maandag al aan persbureau Reuters dat er een “doorbraak” te verwachten viel.

De leider van Qatar, emir Tamim bin Hamad alThani, arriveerde eerder op dinsdag in SaudiArabi­ë voor een jaarlijkse vergaderin­g met de leiders uit de Golfregio, meldden Saudische staatsmedi­a. Hij werd op een vliegveld in alUla, in het noordooste­n van het land, met een omhelzing onthaald door de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman. De Qatarese leider had de top de afgelopen drie jaar gemeden.

Donald Trumps schoonzoon Jared Kushner, die een belangrijk adviseur is van het Witte Huis, was volgens de bron ook aanwezig op de bijeenkoms­t. Washington tracht verschille­nde partijen in het MiddenOost­en, waaronder Israël en de Golfstaten, bij elkaar te brengen om een front te vormen tegen Iran. (DPA)

 ??  ?? Adamo Canto (inzet) en Queen Elizabeth. (Foto: De Telegraaf)
Adamo Canto (inzet) en Queen Elizabeth. (Foto: De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname