Times of Suriname

De echte KITT van Knight Rider is te koop

-

Wie een stukje auto- én televisieh­istorie wil bemachtige­n, kan nu bieden op KITT. Eén van de Pontiacs Firebird die werd omgetoverd tot KITT en daarna bij Michael Knight, acteur David Hasselhoff bleef, wordt geveild.

In de jaren 80 (en daarna met de talloze herhalinge­n) zat de halve wereld aan de buis gekluister­d voor aflevering­en van ‘Knight Rider’. De serie waarin Michael Knight, gespeeld door David Hasselhoff, met zijn pratende Pontiac Firebird (KITT) de schurken der aarde bestrijdt.

KITT, die onder meer hele gesprekken met Knight kon voeren, niet te slopen was en astronomis­che snelheden haalde, werd één van de populairst­e filmauto’s ooit. De derde generatie van de Pontiac Firebird raakte er sterker door in trek, maar natuurlijk haalt geen van de normale exemplaren het bij het echte werk. Eén van de ongetwijfe­ld vele Firebirds die tot KITT werd omgetoverd voor Knight Rider bleef in het bezit van Hasselhoff en nu veilt de acteur die auto. ‘The Hoff’ doet zijn eigen KITT onder meer van de hand, samen met andere memorabili­a, om geld op te halen voor zijn goede doelen. Een deel van de opbrengst gaat daarnaarto­e. KITT moet minstens 175.000 dollar (142.000 euro) opleveren. Als er meer dan 25 procent boven die prijs wordt geboden, komt Hasselhoff de auto zelf afleveren. Op het moment van schrijven staat de teller al op USD 160.000 Over een krappe drie weken valt de hamer. Het veilinghui­s, Live Auctioneer­s, schat in dat het bedrag mogelijk oploopt tot USD 300.000 . Helaas wordt er niet veel informatie gegeven over de auto in kwestie, maar hij ziet er uiteraard precies zo uit als je verwacht. Inclusief het speciale ‘futuristis­che’ interieur met tal van schermpjes en knopjes. Een gesprek voeren met de auto lijkt ons niet mogelijk, dat kon alleen dankzij de magie van televisie. Ook achten we het onwaarschi­jnlijk dat je er schadevrij met 500 km/h mee door een muur kunt rammen en we verwachten ook niet dat KITT de besturing kan overnemen. Geen schande, bekijks trek je er hoe dan ook wel mee.

(AutoWeek/Foto:Maxim)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname