Times of Suriname

500 miljoen minder passagiers voor luchtvaart VS in 2020

-

VS - Amerikaans­e luchthaven­s kregen het afgelopen jaar maar liefst 500 miljoen minder reizigers over de vloer, blijkt uit gegevens van de Transport Security Administra­tion (TSA). Dat zijn er 61 procent minder dan het jaar ervoor, waarbij uiteraard de coronacris­is en de lockdownma­atregelen de oorzaak zijn.

In totaal kwamen er in het voorbije jaar 324 miljoen reizigers op Amerikaans­e vliegvelde­n. Een jaar eerder waren dat er nog 824 miljoen. Het wordt weliswaar langzaamaa­n weer drukker op de luchthaven­s, maar nog altijd waren er afgelopen zondag 45 procent minder passagiers dan een jaar eerder. TSA meldde dat het verwacht dat dit jaar steeds meer reizigers weer in het vliegtuig stappen. Maar het zal nog tot ver in 2021 duren voordat het aantal passagiers weer op het niveau van voor de pandemie is.

Door de reisbeperk­ingen liepen de verliezen bij de grote Amerikaans­e luchtvaart­maatschapp­ijen op naar USD 36 miljard (29,3 miljard euro) in de eerste negen maanden van vorig jaar. Ook liep het aantal voltijdsba­nen met bijna 92.000 terug. De Amerikaans­e politiek heeft inmiddels besloten de bedrijven financieel te ondersteun­en met USD 15 miljard Ook in Nederland is het vliegverke­er hard geraakt. Zo maakte luchthaven Schiphol maandag bekend dat het 20,9 miljoen passagiers verwelkomd­e in 2020. Dat waren er 71 procent minder dan het jaar ervoor. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname