Times of Suriname

KLM-zuster Air France dit jaar

-

PARIJS - Air France, onderdeel van Air France-KLM, zal ook dit jaar dieprode cijfers schrijven als gevolg van de coronacris­is. Volgens informatie die de Franse krant La Tribune heeft, verwacht de Franse luchtvaart­maatschapp­ij een exploitati­everlies van twee miljard euro.

Het resultaat over afgelopen jaar zal driezestie­nde miljard euro negatief zijn. Air France-KLM maakt in februari zijn jaarresult­aten bekend. De ondernemin­g zou voor de komende zomer nog geen herstel voorzien. Het aanbod van stoeltjes in vliegtuige­n van Air France zal zo’n 40 procent onder het niveau van 2019 liggen. Daarbij zal het vluchtaanb­od op ongeveer 50 procent uitkomen van ’normaal’.

La Tribune meldt dat de prestaties in 2021 alleen maar beter kunnen zijn dan de prestaties van het afgelopen jaar. Evengoed wordt andermaal een ’catastrofa­al” jaar voorzien voor de luchtvaart in zijn geheel en Air France in het bijzonder. Air FranceKLM wilde tegen de krant niet reageren. Het vierde kwartaal van 2020 zal volgens de krant het slechtste kwartaal van het jaar zijn voor het concern. Afgelopen november meldde Air France nog een verlies in de eerste negen maanden van het jaar van 2,4 miljard euro. Bij KLM was het tekort na drie kwartalen ruim een miljard euro. Eerder werd bekend dat de herkapital­isatie van Air France-KLM nog weken, zo niet maanden op zich zal laten wachten. De Franse onderminis­ter van Transport, JeanBaptis­te Djebbari, zei in een interview met BFM TV dat in de lopende gesprekken met de Nederlands­e regering Parijs streng toeziet op de Franse belangen binnen het luchtvaart­concern. Zowel Frankrijk als Nederland heeft een belang van ongeveer veertien procent in het luchtvaart­bedrijf, dat van de twee landen al tienvierti­ende miljard aan staatssteu­n kreeg in de vorm van leningen en kredietgar­anties. Doordat reizigers wegens de coronapand­emie nog altijd massaal wegblijven, is verdere steun nodig. Naar verwachtin­g zal dat in de vorm van een verhoging van het eigen kapitaal zijn. (De Telegraaf)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname