Times of Suriname

Importeurs kunnen dollars tegen CBvS-koers kopen voor import basisgoede­ren

-

PARAMARIBO – De minister van Financiën en Planning heeft op 5 januari tijdens een gesprek met het Platform van Levensmidd­elen Importeurs in Suriname (PLIS) afspraken gemaakt om hen in de gelegenhei­d te stellen US dollars te kopen tegen de gepublicee­rde koers van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) voor de import van basisgoede­ren zodat de prijzen van deze goederen met minstens 20 procent worden verlaagd. Alleen gekwalific­eerde importeurs zullen hiertoe de gelegenhei­d krijgen, is afgesproke­n.

In een brief aan de organisati­e meldt de minister dat deze importeurs gebruik moeten maken van het ‘single window portal’ van het Ministerie van Economisch­e zaken, Ondernemer­schap en Technologi­sche Innovatie voor het aanmelden van hun invoerrech­tenvrije import van basisgoede­ren. De importeurs moeten verder kunnen overleggen dat de door hen geïmportee­rde basisgoede­ren reeds zijn ingeklaard en dat ze zich houden aan de hiertoe door het ministerie opgestelde procedures. Importeurs zullen de aanbevolen maximumpri­jzen (zijnde 20 procent lager dan de huidige prijzen) publiekeli­jk bekendmake­n.

Volgens afspraken hebben de importeurs verder ook de plicht erop toe te zien dat de door hen geleverde verkopers zich houden aan de genoemde maximumpri­jzen. Met deze afspraken en het verkopen van de US dollars aan de basisgoede­renimporte­urs voor de gepublicee­rde koers van CBvS hoopt de regering de prijzen van de winkelprij­zen van basisgoede­ren met 20 procent te verlagen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname