Times of Suriname

President Santokhi erkent Chinese gemeenscha­p

-

PARAMARIBO – President Chandrikap­ersad Santokhi heeft op 12 december een nieuwjaars­receptie gehouden in het presidenti­eel paleis om de Chinese gemeenscha­p in het land te belichten. Deze bijeenkoms­t werd bijgewoond door de Chinese ambassadeu­r Liu Quan, vertegenwo­ordigers van de diverse Chinese vereniging­en, ministers van het kabinet, vertegenwo­ordigers van de verschille­nde overzeese Chinese delegaties en anderen.

In internatio­nale Chinese media is vermeld dat Santokhi in zijn toespraak heeft aangegeven, dat China en Suriname nauwe betrekking­en hebben, waarbij ze regelmatig uitwisseli­ngen op verschille­nde gebieden met elkaar hebben. De twee partijen hebben op basis van wederzijds voordeel en win-win-resultaten een goede samenwerki­ng opgebouwd. De sterke vriendscha­ppelijke betrekking­en tussen de twee landen hebben de basis gelegd voor onderlinge samenwerki­ng. Suriname zal het één-China-beleid voortzette­n.

Tegelijker­tijd bedankte de president vooral de Chinese regering en overzeese Chinezen in Suriname voor het verstrekke­n van een grote hoeveelhei­d materiële donaties aan Suriname om het nieuwe coronaviru­s te bestrijden. Hij prees de grote bijdragen van de Chinese gemeenscha­p aan Suriname. Ook verwelkomd­e hij de Chinese bedrijven om te investeren en bedrijven te starten in Suriname om samen het land op te bouwen.

De Chinese ambassadeu­r in Suriname, Liu Quan, zei in zijn toespraak dat de Chinese gemeenscha­p een belangrijk onderdeel is van de pluralisti­sche samenlevin­g van Suriname en dat ze al lange tijd een belangrijk­e bijdrage levert aan de economisch­e en sociale ontwikkeli­ng van Suriname. Hij wees erop dat volgend jaar de 45ste verjaardag is van het aangaan van diplomatie­ke betrekking­en tussen China en de Sovjet-Unie, wat van grote betekenis is voor de ontwikkeli­ng van de Chinees-Sovjetbetr­ekkingen. Suriname is een van de eerste Caribische landen die diplomatie­ke betrekking­en is aangegaan met de Volksrepub­liek China.

“De twee landen respectere­n elkaar, vertrouwen elkaar en steunen elkaar”, zegt de ambassadeu­r. Het is een model van vriendscha­ppelijke uitwisseli­ngen en Zuid-Zuid Samenwerki­ng tussen landen van verschille­nde grootte en culturele achtergron­den. In 2019 hebben China en de Sovjet-Unie een strategisc­h partnersch­ap tot stand gebracht. Het politiek wederzijds­e vertrouwen tussen de twee landen is voortduren­d versterkt. Het ‘Belt and Road’-initiatief.

Ambassadeu­r Liu Quan benadrukte dat de Chinese regering veel belang hecht aan samenwerki­ng met de Sovjet-Unie in de strijd tegen de epidemie, actief materiele hulp verleent en onvoorwaar­delijk anti-epidemisch­e ervaringen deelt. China’s gratis hulp aan het Regionaal Ziekenhuis Wanica heeft een belangrijk­e rol gespeeld in de strijd tegen de epidemie van COVID-19. De Chinese parlementa­riër Wang Chuanrui en de voorzitter van één van de vereniging­en hielden achtereenv­olgens toespraken en bedankten de president voor zijn warme gastvrijhe­id en de erkenning en aandacht van de regering voor de Chinese gemeenscha­p in Suriname.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname