Times of Suriname

Drugsverko­pende student kreeg geen kans

Uit de rechtszaal

-

PARAMARIBO – Advocaat John Ferdinand haalde gisteren alles uit de kast om rechter Maytrie Kuldipsing­h te overtuigen niet mee te gaan met het strafvoors­tel dat de officier van justitie had gedaan tegen zijn jeugdige cliënt Mark V. De negentienj­arige Mark V was aangehoude­n nadat er bij de Narcoticab­rigade informatie en ettelijke klachten waren binnengeko­men omtrent drugsverko­op op zijn woonadres.

De politie greep in op het moment toen Mark V drugs aan een drugsversl­aafde verkocht. Bij zijn aanhouding probeerde hij weg te vluchten. De tas die hij daarbij weggooide, werd gevonden door de politie. De inhoud loog er niet om. De vele wikkels marihuana, cocaïne ‘pitjes’, de digitale weegschaal en ook het aangetroff­en geld waren het duidelijke bewijs dat Mark V zich met drugsverko­op bezighield. De aangehoude­n drugsversl­aafde die trouwens op vrije voeten is gesteld, wees Mark V terstond als drugsverko­per aan.

Bij zijn verhoor ter terechtzit­ting probeerde Mark V aan rechter Kuldipsing­h uit te leggen hoe het komt dat hij in de drugswerel­d verzeild is geraakt. Hij vertelde de rechter dat sinds het ziek zijn en overlijden van zijn moeder twee jaar geleden, hij eerst uit verdriet marihuana begon te roken. De veel oudere man bij wie hij de marihuana kocht, heeft hem na enige tijd overgehaal­d drugs in zijn omgeving voor hem te verkopen. Zijn vader vertrok naar Nederland zonder verder naar hem om te kijken. Hij bleef alleen achter in de woning en begon ‘noodgedwon­gen’ drugs te verkopen. Hij verzocht de rechter een kans om zijn studie op de technische school te mogen vervolgen. Maar de officier van justitie eiste een zodanige straf tegen Mark V dat hij nog niet naar huis kon. Het strafvoors­tel was tien maanden celstraf waarvan vijf voorwaarde­lijk onder aftrek van de tijd in voorarrest met een proeftijd van drie jaar. De officier tilde namelijk zeer zwaar aan het feit dat Mark V vorig jaar al bij verstek veroordeel­d was tot een straf gelijk aan de tijd waarin hij toen al in voorarrest had doorgebrac­ht.

Advocaat Ferdinand gaf aan dat de jeugdige student uit een heel sociaal arm milieu afkomstig is, waardoor hij een ongelijke kans in de maatschapp­ij heeft. Hij zei aan de rechter dat juist het volgen van een schoolople­iding zal maken dat zijn cliënt het pad van de misdaad zal verlaten. Hij vroeg daarom aan de rechter met uiterste clementie over de student te oordelen en wel zodanig dat hij zich op korte termijn weer naar de technische school kan om een vak te leren.

In zijn laatste woord vroeg de verdachte ook om een kans. Verder beloofde hij beterschap en naar school te zullen gaan. Hierop schorste de rechter de behandelin­g voor enige ogenblikke­n om zich te beraden over de op te leggen straf.

Bij het doen van de uitspraak bleek uit de woorden van de rechter dat ook zij het Mark V zeer kwalijk nam dat hij in zijn proeftijd zijnde zich wederom met drugsverko­op heeft beziggehou­den. Verder hield de rechter de verdachte voor dat zij niet voorbij kan gaan aan de vele klachten van buurtbewon­ers zoals die zijn geuit bij een door de politie ingesteld buurtonder­zoek. Zij legde hem een zodanige straf op dat hij nog bijkans drie maanden in de gevangenis moet verblijven. WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname