Times of Suriname

Aanvaring Turkse en Griekse patrouille­boten in Egeïsche Zee

-

GRIEKENLAN­D - Patrouille­schepen van de Griekse en Turkse kustwacht zijn in aanvaring gekomen in de Egeïsche Zee, een incident dat de spanningen tussen beide landen verder kan doen oplopen. Een Griekse boot raakte licht beschadigd, meldde de Griekse kustwacht. Niemand raakte gewond.

Het incident bij het rotsige eiland Imia (of Kardak in het Turks) hield verband met een conflict over visrechten, zei de burgemeest­er van het nabijgeleg­en eiland Kalymnos. De Turkse kustwacht stelt dat ze twee Griekse patrouille­boten in Turkse wateren uit het gebied heeft verdreven. De schepen zouden bootjes met asielzoeke­rs terug naar Turkije hebben gedirigeer­d, meldde het Turkse persbureau Anadolu. Dat schrijft verder dat de Grieken zich de laatste maanden veelvuldig schuldig maken aan illegale ‘pushbacks’.

De relatie tussen Griekenlan­d en Turkije is gespannen. Athene beschuldig­t Ankara ervan illegaal naar gas en olie te zoeken bij Griekse eilanden, terwijl Turkije beweert in zijn recht te staan. Er zijn meerdere incidenten geweest tussen marinesche­pen van de buurlanden, die onder internatio­nale druk wel hebben toegezegd om tafel te gaan te zitten.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname