Times of Suriname

Britse ziekenhuiz­en nog nooit zo zwaar onder druk als bij huidige coronagolf

-

ENGELAND - Britse ziekenhuiz­en, die worden geconfront­eerd met een toestroom van patiënten met het nieuwe coronaviru­s, naderen de verzadigin­g. Ze gaan zelfs op zoek naar beschikbar­e bedden in bejaardent­ehuizen, zo heeft een manager van ziekenhuis­diensten gisteren gewaarschu­wd.

“De situatie escaleert zeer snel. We zagen vorige week 5.000 nieuwe coronapati­enten in ziekenhuiz­en arriveren, het equivalent van 10 ziekenhuiz­en vol coronapati­ënten”, zegt Chris Hopson, hoofd van NHS Providers, een organisati­e die openbare zorginstel­lingen vertegenwo­ordigt. “We bereiken een punt waarop de ziekenhuis­bedden vol zijn”, voegde hij eraan toe. Hij zei voorts nog dat hij op zoek was naar bedden die elders beschikbaa­r waren, bijvoorbee­ld

in

verpleeghu­izen.

Geconfront­eerd met een uitbraak van besmetting­en die worden toegeschre­ven aan een variant van het virus, heeft het Verenigd Koninkrijk voor het eerst sinds april meer dan duizend doden geregistre­erd in 24 uur op woensdag. Het meest door de epidemie in Europa getroffen land telt nu in totaal 77.346 doden als gevolg van corona. Woensdag werden opnieuw meer dan 62.000 positieve gevallen geïdentifi­ceerd, wat het ergste doet vrezen voor de komende weken. Er zijn al meer dan 30.000 patiënten met corona in de Britse ziekenhuiz­en, dat is meer dan op het hoogtepunt van de lente. Er zou tegen 19 januari een tekort kunnen zijn aan 2.000 algemene en intensive care-bedden in de Londense ziekenhuiz­en, meldt de Health Service Journal, het vaktijdsch­rift van de Britse gezondheid­ssector.

Rupert Pearse, een intensive care specialist in het Royal London Hospital, zei aan de BBC dat de situatie “zeker erger is dan in de eerste golf en veel moeilijker te beheren.” Op de vraag of hij dacht dat de gezondheid­sdiensten binnen twee weken overweldig­d konden worden, zei hij: “In mijn hele carrière heb ik er nooit aan gedacht om zoiets te zeggen, maar nu wel.”

“Tenzij we de lockdown en de ermee gepaard gaande coronamaat­regelen ernstig nemen, kan de impact op de gezondheid­szorg voor het hele land catastrofa­al zijn”, besloot Pearse.

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname